Sezon na botwinkę i szparagi uważam za otwarty. Jak zobaczyłam na bazarku piękne liście botwinki z dorodnymi już buraczkami, to nie mogłam się powstrzymać przed zakupem.
Tym razem postanowiłam dodać do botwinki zielone szparagi żeby urozmaicić smak zupy.
Wyszła znakomita, gęsta, aromatyczna, doskonała. Koniecznie spróbujcie.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/05/9E0BA8BB-4E0F-4BF5-BDCC-314CA98E70D0-687x1024.jpeg)
Składniki:
1 porcja botwinki z buraczkami,
1 l bulionu,
Liść laurowy,
Mały pęczek zielonych szparagów,
2 ziarenka ziela angielskiego,
200g śmietany do zup 18%
pieprz, sól, do smaku,
2 ząbki czosnku,
Pęczek świeżego koperku,
Sok z 1 cytryny,
Ugotowane jajka
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy sobie bulion z warzyw.
Z botwinki odkrawamy liście, dokładnie myjemy i kroimy w paski. Buraczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w plasterki – u mnie były plasterki.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy w paski.
W garnku podsmażamy na maśle około 3 minut, pokrojone w paski buraczki, szparagi i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy botwinkę, sok z cytryny i gotujemy 3-4 minuty. Do śmietany dajemy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do gotującej się botwinki. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/05/E22AC8EF-51B0-4AFC-BA9F-0F7EA94C316F-687x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/05/2D3B0B6C-E201-4C35-B5CC-34BF70902791-1024x687.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz