Botwinka ze szparagami

Sezon na botwinkę i szparagi uważam za otwarty. Jak zobaczyłam na bazarku piękne liście botwinki z dorodnymi już buraczkami, to nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. 
Tym razem postanowiłam dodać do botwinki zielone szparagi żeby urozmaicić smak zupy.
Wyszła znakomita, gęsta, aromatyczna, doskonała. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

1 porcja botwinki z buraczkami,

1 l bulionu,

Liść laurowy,

Mały pęczek zielonych szparagów,

2 ziarenka ziela angielskiego,

200g śmietany do zup 18%

pieprz, sól, do smaku,

2 ząbki czosnku,

Pęczek świeżego koperku,

Sok z 1 cytryny,

Ugotowane jajka

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy sobie bulion z warzyw.

Z botwinki odkrawamy liście, dokładnie myjemy  i kroimy w paski. Buraczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w plasterki – u mnie były plasterki.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy w paski.

W garnku podsmażamy na maśle około 3 minut, pokrojone w paski buraczki, szparagi  i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie  i gotujemy  na średnim ogniu ok. 5  minut.

Po tym czasie dodajemy botwinkę, sok z cytryny  i gotujemy 3-4 minuty.  Do śmietany dajemy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do gotującej się botwinki. Na koniec dodajemy posiekany koperek i  zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.