Zupa krem z zielonego groszku

Pyszna i szybka do zrobienia zupa krem z groszku. Teraz kiedy mamy sezon na świeży, chrupiący groszek taka zupa będzie idealna na obiad czy ciepłą kolację. Ja często jak wracam z pracy odgrzewam albo robię na szybko zupy kremy, które są proste i szybkie do zrobienia a sycą.
Ser feta i dużo zieleniny ( szczypior, dymka, mięta) dodają lekkości  i rześkości zupie.
Jak moje dzieci jeździły do mamy na Podkarpacie, to wspominały, szczególnie syn, że jak babcia wracała z rynku ( tak mówi się w Przemyślu na bazar)  i przynosiła strączki groszku to nie zdążyła ugotować zupy bo już nie było z czego.
Takie zupy z sezonowych warzyw są najlepsze i trzeba korzystać.
Zupę z groszku można też zrobić w zimie z mrożonego ale wierzcie mi, ze świeżego jest o niebo lepsza.

Składniki:

300 g zielonego groszku młodego w łupinach lub 250 g wyłuskanego,

3/4  litra bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

3  średnie ziemniaki,

1 cebula

oliwa z oliwek,

2 łyżki masła,

sól, pieprz,

2 łyżki soku z cytryny,

Ser feta,

Szczypiorek, mięta  i dymka do posypania

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.

Groszek, jeśli mamy w łupinkach, to myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka kroimy  cebulę i podsmażamy na  maśle i oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, czosnek i podsmażamy  wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.

Dodajemy   bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Blendujemy wszystko i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem . Podajemy z kawałkami fety i zieleniną.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.