Zupa krem z pieczonych młodych marchewek z krewetkami

Doskonała, gęsta zupa z pieczonych, młodych marchewek, z dodatkiem pysznych, grillowanych krewetek. Czyż to nie brzmi smakowicie ? 

Młode marchewki mają to do siebie, że są delikatne, lekko słodkie i soczyste. Upieczone z dodatkiem czosnku i imbiru w proszku są znakomite, nawet jako przekąska. Duet marchewek z imbirem jest wyjątkowo dobrany i smaczny.

Dopełnieniem są krewetki, wcześniej macerowane w zaprawie a następnie usmażone/grillowane. 
Doskonała, letnia, gęsta zupa na obiad lub kolację. 


Składniki na 4-6 porcji:

1 kg młodych marchewek,

2  małe ziemniaki,

½ papryczki chilli,

Bulion warzywny,

3 ząbki czosnku,

1 cebula,

Sok z 1 cytryny,

Tymianek – świeże listki,

Kawałek świeżego imbiru- około 2 cm,

Sól, pieprz,

 2 łyżki masła, 

Łyżka oliwy,

łyżeczka imbiru w proszku

Krewetki królewskie,
Zaprawa:
sok z limonki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki miodu,

Wykonanie

Marchewki myjemy  i kroimy w ćwiartki. Na blasze do pieczenia dajemy papier, układamy marchewki,  nieobrany czosnek, posypujemy imbirem w proszku, polewamy oliwą, dodajemy listki tymianku. Wszystko pieczemy w tem. 190 stopni aż będą miękkie – około 40-50 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki.
Krewetki obieramy, myjemy i dajemy do miski. Wszystkie składniki zaprawy mieszamy i dajemy do krewetek, mieszamy i zostawiamy na 1/2 godziny aby nabrały aromatu.

W garnku roztapiamy masło, oliwę, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, chilli, ziemniaki, starty imbir. Wszystko  podsmażamy chwilę, mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły.  
Następnie dodajemy upieczone marchewki, upieczony czosnek bez łupin, bulion warzywny i gotujemy około 20 minut, aż marchewki będą miękkie. 

Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną zupę  blendujemy.

Krewetki smażymy na patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. 

Podajemy zupę z krewetkami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.