Żeberka w „diabelskiej” zaprawie musztardowo-ketchupowej

Żeberka w takiej „diabelskiej” wersji są pysznym, rozgrzewającym daniem na jesienny obiad. Przygotowałam je na niedzielny obiad. Dodatkowo do brytfanki z mięsem dałam ziemniaki (ułożyłam je pomiędzy kawałkami żeberek), więc były pyszne bo z aromatem zaprawy i mięsa.  Koniecznie spróbujcie.

Żeberka w „diabelskiej” zaprawie musztardowo-ketchupowej

Składniki:

1 kg żeberek,

Sól, pieprz,

3  ząbki czosnku,

4 łyżki musztardy dijon,

4 łyżki ketchupu pikantnego,

Szczypta papryczek chilli ( ja mam płatki  wysuszone)

2 łyżki sosu sojowego,

Wykonanie:

Żeberka myjemy, suszymy, kroimy na małe porcje i posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy je na całą noc w lodówce. Następnego dnia w misce przygotowujemy zaprawę; wszystkie składniki (musztarda, wyciśnięty czosnek, ketchup, sos sojowy, papryczkę chilli,  ) dobrze mieszamy. Żeberka układamy w brytfannie i smarujemy  zaprawą, podlewamy wodą ( pół szklanki), przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 1- 1,5  godz. podlewając sosem od czasu do czasu. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy 30-40 minut ( żeberka powinny być dobrze przyrumienione).

Żeberka w „diabelskiej” zaprawie musztardowo-ketchupowej

Żeberka w „diabelskiej” zaprawie musztardowo-ketchupowej

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.