Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek, papryki i brokuła

Zapiekanki to idealne danie o każdej porze roku. Mogą być z różnymi składnikami, często resztkami, które zostają nam w lodówce. To takie danie czyszczące. 
Dzisiaj mam dla Was zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem podsmażonych pieczarek, z brokułem i papryką. Ważnym dodatkiem do tej zapiekanki jest sos na bazie śmietany, pikantnego ketchupu i czosnku. Wszystko razem zapieczone daje przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie na obiad lub kolację. Jako dodatek proponuje ogórki kiszone, które o tej porze roku są naturalnym, zdrowym dodatkiem. 

Składniki:

5 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),

1 cebula,

100 g pieczarek,

1 papryka czerwona,

2 ząbki czosnku,

1/2 dużego brokuła lub 1 mały

1 szklanka śmietany  18 %,

3 łyżki pikantnego ketchupu

100 g   twardego sera mozarella ,

olej, 

sól, pieprz,

szczypta ostrej papryki,

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy,  wstawiamy do wody i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy po ugotowaniu i studzimy.
Brokuła gotujemy w osobnym garnku około 2 minut od momentu jak zacznie  się gotować (nie może być rozgotowany) i odcedzamy. 
Cebulę kroimy w talarki i  podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki ( wcześniej umyte) i podsmażamy   na wolnym ogniu około 5 minut, doprawiamy solą.

Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry. Wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki dajemy 1/3 część sosu, następnie dajemy pieczarki, brokuły i ponownie dajemy część sosu.  Na konic dajemy papryke pokrojoną w paski i dajemy ostatnią część sosu. 
Posypujemy wierzch startym serem mozarella i  pieczemy  pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30  minut. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki  zdejmujemy przykrywkę i pieczemy aż  zarumieni.

Podajemy z kiszonymi ogórkami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.