Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i brokuła

Zapiekanki to doskonałe dania jednogarnkowe z różnymi dodatkami. Można dowolnie układać dodatki: ziemniaki, pieczarki, dynię, cukinię, brokuł itp. Są też dobre do sprzątania lodówki żeby nie marnować kawałków pozostałych warzyw, wędlin czy sera.
Dzisiaj doskonała zapiekanka z dodatkiem warzyw, dwóch serów i ziół.  Jest aromatyczna i dobra nawet na następny dzień po podgrzaniu. O tej porze roku takie ciepłe, jednogarnkowe dania są idealne  na obiad czy ciepłą kolację.

Składniki:

5 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),

1 cebula,

100 g pieczarek,

2 ząbki czosnku,

1/2 dużego brokuła lub 1 mały

100 g   twardego sera mozarella ,

100 g sera typu gruyere,

masło i oliwa

sól, pieprz,

Świeże liście szałwi lub tymianku

szczypta ostrej papryki,

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.

Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w talarki i  podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki ( wcześniej umyte), parę listków szałwi lub tymianku  i podsmażamy   na wolnym ogniu około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem.

Sery ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Ziemniaki wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i polanym 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i pieczemy pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyjmujemy ziemniaki, dodajemy starty ser gruyere, następnie dajemy pieczarki, brokuły i w brokuły wkładamy kawałki czosnku.   Na koniec dajemy  starty ser mozarella i  pieczemy  pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25  minut. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki  zdejmujemy przykrywkę i pieczemy aż  się zarumieni. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.