Kotlety z ziemniaków nadziewane pieczarkami i szpinakiem

Ugotowane ziemniaki to źródło do przygotowywania pysznych dań. Lubię je proste, ugotowane, z łyżką masła, posolone i podane np. z jajkiem sadzonym i mizerią. Jak zostają  mi ugotowane z obiadu, to nie wyrzucam bo mi po prostu szkoda. Robię kopytka, kluseczki lub np kotlety z dodatkiem różnych innym warzyw, przypraw.

Dzisiaj kotlety, które są przepyszne, z dodatkiem usmażonych pieczarek, szpinaku i roztopionego sera mozarella. Uprzedzam są uzależniające.
Podałam je z surówką z młodej kapusty.

Składniki

Ugotowane ziemniaki  6-8 sztuk

150 g pieczarek,

200 g świeżego szpinaku,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

100 g startego sera mozarella,

Ząbek czosnku,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Wykonanie

Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Studzimy.

Do tłuczonych ziemniaków dodajemy  sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy.  Przekładamy na godzinę do lodówki aby masa stężała ( jeśli nie są to ziemniaki z poprzedniego dnia).

Szpinak myjemy i trzymamy chwilę w ręczniku papierowym aby wysechł.

Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy  pieczarki, smażymy do momentu aż wyparuje woda z patelni a pieczarki będą przyrumienione. Dodajemy szpinak, drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i jeszcze chwilę dusimy – 2 minuty. Studzimy.

Z masy ziemniaczanej formujemy płaski kotlet, do środka dajemy po łyżeczce pieczarek  ze szpinakiem i starty ser mozarella, następnie zwijamy kotlet  w kulę i spłaszczamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.