Ugotowane ziemniaki to źródło do przygotowywania pysznych dań. Lubię je proste, ugotowane, z łyżką masła, posolone i podane np. z jajkiem sadzonym i mizerią. Jak zostają mi ugotowane z obiadu, to nie wyrzucam bo mi po prostu szkoda. Robię kopytka, kluseczki lub np kotlety z dodatkiem różnych innym warzyw, przypraw.
Dzisiaj kotlety, które są przepyszne, z dodatkiem usmażonych pieczarek, szpinaku i roztopionego sera mozarella. Uprzedzam są uzależniające.
Podałam je z surówką z młodej kapusty.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/05/B027CE2B-A55C-4A34-9383-1CF5B47EA06F-682x1024.jpeg)
Składniki
Ugotowane ziemniaki 6-8 sztuk
150 g pieczarek,
200 g świeżego szpinaku,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g startego sera mozarella,
Ząbek czosnku,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Wykonanie
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Studzimy.
Do tłuczonych ziemniaków dodajemy sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na godzinę do lodówki aby masa stężała ( jeśli nie są to ziemniaki z poprzedniego dnia).
Szpinak myjemy i trzymamy chwilę w ręczniku papierowym aby wysechł.
Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, smażymy do momentu aż wyparuje woda z patelni a pieczarki będą przyrumienione. Dodajemy szpinak, drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i jeszcze chwilę dusimy – 2 minuty. Studzimy.
Z masy ziemniaczanej formujemy płaski kotlet, do środka dajemy po łyżeczce pieczarek ze szpinakiem i starty ser mozarella, następnie zwijamy kotlet w kulę i spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/05/BA218C3D-C0FD-4186-A41F-C96AACD81FF3-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/05/9D0F468C-F5E2-4113-BAC4-CE3287F70500-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz