Karnawał to czas zabawy i spotkań towarzyskich więc fajne przystawki są na czasie.
Ciasto francuskie można kupić więc przychodzę z pyszną i kolorową tartą z gruszkami, serem kozim i karmelizowaną cebulą. Jest szybkie i proste do przygotowania a smakuje wybornie. Dobra jest taka tarta zarówno na ciepło jak też na zimno.
Składniki
275 g ciasta francuskiego,
2 gruszki, najlepsze konferencje,
200g serka koziego miękkiego,
1-2 łyżki śmietany kwaśnej,
Świeże listki rozmarynu,
Sól, pieprz, płatki chilli
Karmelizowana cebula:
2 czerwone cebule,
Łyżka masła klarowanego,
Łyżka oliwy,
Łyżeczka miodu,
2-3 łyżki octu balsamicznego,
Sól, pieprz, szczypta chilli
Wykonanie
Przygotowujemy karmelizowaną cebulę.
Cebulę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz i chilli. Dusimy do zredukowania sosu.
Gruszki myjemy i kroimy w plastry. Serek kozi mieszamy ze śmietana, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Ciasto francuskie kroimy na dwie, prostokątne części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zwijamy do środka około 1 cm.
Na tak przygotowanych częściach ciasta smarujemy ser kozi, układamy plastry gruszek i po bokach lub jak tam wolimy dajemy karmelizowana cebulę. Całość posypujemy delikatnie płatkami chilli i świeżym rozmarynem.
Pieczemy około 25 – 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz