Świąteczne ciasteczka imbirowo-kardamonowe

Ten rok jest dziwny i nieprzewidywalny. Święta też będą zapewne trochę inne niż zwykle. Ale niech nie zniknie ich magia i pozostanie w nas dziecięca radość, że nadchodzą. Pielęgnujmy te nasze tradycje świąteczne z pieczeniem pierniczków, ciasteczek, dekorowaniem choinki, przygotowywaniem prezentów itd. Prezenty nie muszą być drogie i wystawne. Może trzeba spróbować dać własnoręcznie zrobione ciasteczka, pierniczki, coś zrobionego na drutach ( jeśli umiemy) i takie proste ale dane z serca upominki.
Ale najważniejsza jest pamięć i rozmowa w te dni, nawet jeśli nie uda się nam spotkać.

Dzisiaj przepis na aromatyczne, maślane w aromacie imbirowo-kardamonowym ciasteczka, które nie wymagają zbyt wiele czasu na przygotowanie a smakują wybornie. Mogą też być smacznym prezentem pod choinkę.

Składniki:

300 g mąki pszennej,

2 1/2  łyżki cukru pudru,

200 g masła,

1  łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,

Szczypta soli,

Łyżeczka kardamonu w proszku,

Łyżeczka imbiru w proszku,

Lukier:

różowy z sokiem malinowym i cukrem pudrem,
biały z mlekiem i cukrem pudrem

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i siekamy wszystko  chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto.  Owijamy je folią i dajemy do lodówki na około 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na około 1 cm grubości i wycinamy różne kształty. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut.

Wystudzone dekorujemy lukrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. DobraFanfikcja
    Grudzień 18
    Odpowiedz

    Wszystkiego dobrego na te Święta i lepszego kolejnego roku!

  2. Brenia
    Grudzień 18
    Odpowiedz

    Dziękuję i wzajemnie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.