Ten rok jest dziwny i nieprzewidywalny. Święta też będą zapewne trochę inne niż zwykle. Ale niech nie zniknie ich magia i pozostanie w nas dziecięca radość, że nadchodzą. Pielęgnujmy te nasze tradycje świąteczne z pieczeniem pierniczków, ciasteczek, dekorowaniem choinki, przygotowywaniem prezentów itd. Prezenty nie muszą być drogie i wystawne. Może trzeba spróbować dać własnoręcznie zrobione ciasteczka, pierniczki, coś zrobionego na drutach ( jeśli umiemy) i takie proste ale dane z serca upominki.
Ale najważniejsza jest pamięć i rozmowa w te dni, nawet jeśli nie uda się nam spotkać.
Dzisiaj przepis na aromatyczne, maślane w aromacie imbirowo-kardamonowym ciasteczka, które nie wymagają zbyt wiele czasu na przygotowanie a smakują wybornie. Mogą też być smacznym prezentem pod choinkę.
Składniki:
300 g mąki pszennej,
2 1/2 łyżki cukru pudru,
200 g masła,
1 łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
Szczypta soli,
Łyżeczka kardamonu w proszku,
Łyżeczka imbiru w proszku,
Lukier:
różowy z sokiem malinowym i cukrem pudrem,
biały z mlekiem i cukrem pudrem
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i siekamy wszystko chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią i dajemy do lodówki na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na około 1 cm grubości i wycinamy różne kształty. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut.
Wystudzone dekorujemy lukrem.
Wszystkiego dobrego na te Święta i lepszego kolejnego roku!
Dziękuję i wzajemnie !