Surówka z czerwonej kapusty

Często zastanawiam się, czy takie proste przepisy powinnam dodawać na bloga. I zawsze wtedy dzwoni lub pisze do mnie ktoś znajomy, by podać mu właśnie przepis jak zrobić szybką surówkę z kapusty, „tą pyszną pastę co ostatnio zrobiłaś” lub jeszcze inne wydawać by się mogło proste przepisy. Często skupiamy się na skomplikowanych daniach, niespotykanych składnikach, a przecież te najprostsze są czasami najlepsze.

Ta surówka sprawdzi się zarówno do mięsa, ryby, a nawet jako dodatek do pity lub tortilli.

Składniki

1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości),

1 mała czerwona  cebula,

1/2  dość słodkiego jabłka,

Sok z 1/2 cytryny,

sól, pieprz,

olej rzepakowy,

Wykonanie

Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę ( około 5 minut  ).

Jabłko myjemy, obieramy  i ścieramy na tarku o dużych oczkach; dodajemy do kapusty. Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty.

Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sok z cytryny, pieprz, olej i mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.