Stir-fry to danie z woka, charakteryzuje się szybkim smażeniem z intensywnym mieszaniem.
U mnie jest stir fry z boczniakami i brokułem. Lubię takie dania bo szybko się je robi a są pyszne. Mam parę takich szybkich, wokowych dań. To jest jednym z nich.
Boczniaki są fajne i nadają do różnych potraw. Z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami są rewelacyjne jako dodatek ale też jako główny składnik.
Składniki na 4 porcje:
1 brokuł,
250 g boczniaków,
olej do smażenia,
Szczypior,
Papryczka chilli,
Ryż
Sos:
3 ząbki czosnku,
Imbir starty – 2 cm,
5 łyżek sosu sojowego,
Łyżka sosu ostrygowego,
100 ml wody,
1 łyżka cukru,
Szczypta pieprzu,
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Boczniaki myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł myjemy i dzielimy na małe gałązki.
W misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy brokuł, smażymy chwilę a następnie dodajemy trochę wody, soli i gotujemy około 6 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wyjmujemy brokuł na talerz. Dajemy łyżkę oleju do woka, dodajemy boczniaki i smażymy chwilę. Następnie dodajemy sos i gotujemy 3-4 minuty. Na koniec dodajemy brokuł i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem i pokrojonym szczypiorem i chilli.
Fajny przepis ,ale boczniaki nieco twardawe, trzeba dłużej je podsmażyć i podgotować:)
Boczniaki nigdy nie będą miękkie bo to są grzyby.