Stir-fry z boczniakami i brokułem

Stir-fry to  danie z woka, charakteryzuje się szybkim smażeniem z intensywnym mieszaniem. 
U mnie  jest stir fry z boczniakami i brokułem. Lubię takie dania bo szybko się je robi a są pyszne. Mam parę takich szybkich, wokowych dań. To jest jednym z nich. 

Boczniaki są fajne i  nadają do różnych potraw. Z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami są rewelacyjne jako dodatek ale też jako główny składnik. 

Składniki na 4 porcje:

1 brokuł,

250 g boczniaków,

olej do smażenia,

Szczypior,

Papryczka chilli,

Ryż

Sos:

3 ząbki czosnku,

Imbir starty – 2 cm,

5 łyżek sosu sojowego,

Łyżka sosu ostrygowego,

100 ml wody,

1 łyżka cukru,

Szczypta pieprzu,  

1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Boczniaki myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł myjemy i dzielimy na małe gałązki. 
W misce mieszamy wszystkie składniki na sos. 

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy brokuł, smażymy chwilę a następnie dodajemy trochę wody, soli i gotujemy około 6 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Wyjmujemy brokuł na talerz. Dajemy łyżkę oleju do woka, dodajemy boczniaki i smażymy chwilę. Następnie dodajemy sos  i gotujemy 3-4 minuty. Na koniec dodajemy brokuł i jeszcze chwilę gotujemy. 

Podajemy z ryżem i  pokrojonym szczypiorem i chilli.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. ola
    27 czerwca
    Odpowiedz

    Fajny przepis ,ale boczniaki nieco twardawe, trzeba dłużej je podsmażyć i podgotować:)

  2. Brenia
    28 czerwca
    Odpowiedz

    Boczniaki nigdy nie będą miękkie bo to są grzyby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.