Zupa krem z pomidorów z fetą i bazylią

W zimie gorąca, gęsta zupa nie raz ratuje życie. Ja jestem wielbicielką wszelakich zup. Wyniosłam to z domu, gdzie zupy były codziennością bo moja mama gotowała je w różnych wersjach i zawsze powtarzała, że zupa jest najlepszym posiłkiem i powinna być płynna, gorąca i mieć jak najwięcej warzyw.
Robiła też domowe, przecierane pomidory na zimę bo uważała, że takie letnie pomidory mają smak prawdziwego pomidora. Dostawałam zawsze porcję słoików z takimi pomidorami i w zimie, do zupy były najlepsze. Teraz moja siostra przejęła pałeczkę po mamie i dostajemy od Niej pyszne, domowe, przecierane pomidory.
Dzisiaj jest  zupa krem z pomidorów, kremowa, gęsta, pachnąca bazylią. Jeśli nie macie domowych przecieranych pomidorów, to można dodać soku z pomidorów lub pomidory w puszce.
Do tego świeże listki bazylii i kawałki fety i czujemy się jak we Włoszech, w letni dzień.


Składniki na 4-6 porcji:

1 duża marchew,

1 pietruszka,

3 -4  ziemniaki,

Domowe przecierane pomidory ( słoik l 3/4 litra) lub 3 szklanki  soku pomidorowego,

½ papryczki chilli,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Bazylia – świeże listki,

Sól, pieprz,

 2 łyżki masła, 

Kawałek sera feta

Wykonanie

Marchew  i pietruszkę myjemy, obieramy  i kroimy w ćwiartki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, chilli, ziemniaki, marchew, pietruszkę. Wszystko  podsmażamy chwilę, mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły.  

Następnie dodajemy  3/4 litra wody  i gotujemy około 15 minut, aż warzywa  będą miękkie. Dodajemy przetarte pomidory/sok i zagotowujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną zupę  blendujemy.

Podajemy z fetą i świeżymi listkami bazylii.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.