Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest moim następnym wspomnieniem z dzieciństwa. Moja mama, jak tylko pojawiały się dobre pomidory robiła pyszną zupę pomidorową z własnoręcznie robionymi kluseczkami.
Muszę Wam powiedzieć, że mam cudne wspomnienia kulinarne z dzieciństwa. Moja babcia i mama gotowały bardzo pysznie, takie domowe, prawdziwe zupy, makarony, chleby, ciasta…..
Myślę, że to moje zamiłowanie do gotowania jest po prostu przekazane w genach.
Często słyszę pytanie „ jak można lubić gotować…. to takie nudne i koszmarne zajęcie” , ja wtedy odpowiadam, że to tak samo jak lubić malować, śpiewać, tańczyć…… itd, tu nie ma różnicy. To jest po prostu pasja i albo robi się to z przyjemnością albo jest to koszmarny obowiązek.
Ja mam to szczęście, że mam to wszystko przekazane przez moje kochane Kobiety: Prababcię Bronisławę, Babcię Helenę i Mamę Zofię.
Moje Dzieci też miały to szczęście bo pamiętają takie prawdziwe zupy mojej Mamy.
Tyle wspomnień … 🙂
A wracając do prawdziwej zupy pomidorowej to najlepsze są do tego pomidory dość mięsiste np. limy bo mają dużo miąższu i zupa jest dość gęsta i pysznie pomidorowa. Te pomidory są również dobre na przeciery do słoiczków na zimę. W moim domu rodzinnym, mama zawsze przygotowywała domowe, pyszne przeciery i dzięki temu zupy zimą miały smak prawdziwych pomidorów i pachniały latem.
Kluseczki do takiej zupy też musiały być domowej roboty.
Składniki
1,5 kg pomidorów mięsistych np. typu lima,
Łyżka masła,
Wywar z warzyw:
2 litry wody
2 marchewki,
1 pietruszka,
por,
kluseczko domowe
1 jajko,
4 łyżki mąki pszennej,
Szczypta soli
Wykonanie
Przygotowujemy wywar z warzyw. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa ( umyte i obrane ze skóry), ½ łyżeczki soli i gotujemy 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Do innego garnka dajemy masło, wymyte i pokrojone w ćwiartki pomidory i dusimy ( mieszając od czasu do czasu ) na średnim ogniu aż pomidory będą płynne.
Jak wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego warzywa i na sitku przecieramy do wywaru pomidory.
Przygotowujemy domowe, tarte kluseczki.
Do miski dajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt twarde, trzeba dodać łyżkę wody a jeśli za rzadkie to mąki. Jak ciasto będzie wyrobione, dość twarde to robimy z niego tarte kluseczki. Do gotującej się zupy z pomidorami ścieramy kluseczki na tarku, na grubych oczkach i zagotowujemy pół minuty od momentu jak zaczną wrzeć.
Doprawiamy solą i łyżką przyprawy maggi.
uwielbiam pomidorową! a jako dodatek polecam ”ślimaczki naleśnikowe” pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/klasyczna-zupa-pomidorowa-ze-slimaczkami.html
Super pomysł z tymi naleśnikowymi ślimaczkami. Z pewnością wykorzystam w swojej kuchni 🙂 Pozdrawiam !!