Zupa ze świeżych pomidorów z domowymi kluseczkami

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest moim następnym wspomnieniem z dzieciństwa. Moja mama, jak tylko pojawiały się dobre pomidory robiła pyszną zupę pomidorową z własnoręcznie robionymi kluseczkami.

Muszę Wam powiedzieć, że mam cudne wspomnienia kulinarne z dzieciństwa. Moja babcia i mama gotowały bardzo pysznie, takie domowe, prawdziwe zupy, makarony, chleby, ciasta…..

Myślę, że to moje zamiłowanie do gotowania jest po prostu przekazane w genach.

Często słyszę pytanie „ jak można lubić gotować…. to takie nudne i koszmarne zajęcie” , ja wtedy odpowiadam, że to tak samo jak lubić malować, śpiewać, tańczyć…… itd, tu nie ma różnicy. To jest po prostu pasja i albo robi się to z przyjemnością albo jest to koszmarny obowiązek.

Ja mam to szczęście, że mam to wszystko przekazane przez moje kochane Kobiety: Prababcię Bronisławę, Babcię Helenę i Mamę Zofię.

Moje Dzieci też miały to szczęście bo pamiętają takie prawdziwe zupy mojej Mamy.

Tyle wspomnień … 🙂

A wracając do prawdziwej zupy pomidorowej to najlepsze są do tego pomidory dość mięsiste np. limy bo mają dużo miąższu i zupa jest dość gęsta i pysznie pomidorowa. Te pomidory są również dobre na przeciery do słoiczków na zimę. W moim domu rodzinnym, mama zawsze przygotowywała domowe, pyszne przeciery i dzięki temu zupy zimą miały smak prawdziwych pomidorów i pachniały latem.

Kluseczki do takiej zupy też musiały być domowej roboty.

 DSC_0304

Składniki

1,5 kg pomidorów mięsistych np. typu lima,

Łyżka masła,

Wywar z warzyw:

2 litry wody

2 marchewki,

1 pietruszka,

por,

kluseczko domowe

1 jajko,

4 łyżki mąki pszennej,

Szczypta soli

Wykonanie

Przygotowujemy wywar z warzyw. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa ( umyte i obrane ze skóry), ½ łyżeczki soli i gotujemy 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Do innego garnka dajemy masło, wymyte i pokrojone w ćwiartki pomidory i dusimy ( mieszając od czasu do czasu ) na średnim ogniu aż pomidory będą płynne.

Jak wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego warzywa i na sitku przecieramy do wywaru pomidory.

Przygotowujemy domowe, tarte kluseczki.

Do miski dajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt twarde, trzeba dodać łyżkę wody a jeśli za rzadkie to mąki. Jak ciasto będzie wyrobione, dość twarde to robimy z niego tarte kluseczki. Do gotującej się zupy z pomidorami ścieramy kluseczki na tarku, na grubych oczkach i zagotowujemy pół minuty od momentu jak zaczną wrzeć.

Doprawiamy solą i łyżką przyprawy maggi.DSC_0309

DSC_0312

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Wrzesień 11
    Odpowiedz

    Super pomysł z tymi naleśnikowymi ślimaczkami. Z pewnością wykorzystam w swojej kuchni 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.