Zupa z cukinii z domowymi kluseczkami

Lekka, smaczna zupa bez mięsa z cukinią i lanymi kluseczkami to moja propozycja dla wszystkich miłośników zup. Ja jestem wielbicielką zup, szczególnie zimą. Nic lepiej nie rozgrzewa po zimowym spacerze jak miska gorącej zupy. Pisałam Wam już, że moje zupy są prawie wyłącznie na wywarze z warzyw. Poza rosołem, zupą fasolową, resztę zup robię bez mięsa.

Dzisiejsza propozycja to ciekawa w smaku, lekka zupa z cukinii z dodatkiem lanych, domowych kluseczek. Cukinia jest dostępna w sklepach więc zachęcam do zrobienia, szczególnie jeśli lubicie lekkie, delikatne zupy.

Lane kluseczki przygotowuje się szybko i łatwo a smakują rewelacyjnie. Można je dodawać do innych zup zamiast różnych kupowanych – ja np. często dodaję do jarzynowej, kalafiorowej.

Ważna jest konsystencja takiego ciasta- powinno być lekko lejące ale nie za rzadkie bo wtedy kluseczki nie zrobią się.

Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą zupę to zachęcam do wypróbowania właśnie takiej z cukinią i lanymi kluseczkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 6 osób

3 litry wody,

2 marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

Mały kawałek selera,

1 por,

1 średniej wielkości cukinia,

Śmietana 18 %,

Sól, łyżka przyprawy maggi,

Lane kluseczki:

1 jajko,

2 łyżki mąki pszennej,

Szczypta soli

Wykonanie

Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Cukinię myjemy i również ścieramy na tarku na grubych oczkach ( nie obieramy ze skórki).

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa i kawałek pora. Doprawiamy solą. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy kawałek pora. Resztę gotujemy jeszcze 20 minut.

Przygotowujemy domowe, lane kluseczki.

Do miski dajemy mąkę, jajko, sól i widelcem mieszamy, dość energicznie ciasto aż będzie lekko lejące a mąka bez grudek.

Do gotującej się zupy wlewamy po trochę ciasta – ja robię to tak, że nabieram do dużej łyżki ciasta i powoli, po trochę wlewam do zupy i w ten sposób powstają lane kluseczki – zagotowujemy parę sekund od momentu jak zaczną wrzeć.

Na koniec dodajemy śmietanę, którą hartujemy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy solą, przyprawą maggi.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Zofia
    Styczeń 4
    Odpowiedz

    Wszystkiego dobrego w Nowym 2016 Roku !!! Ja dzisiaj tez gotuje na obiad zupe w takie mrozy to najlepszy wybor !

  2. Brenia
    Styczeń 4
    Odpowiedz

    dziękuję 🙂 Szczęśliwego Nowego 2016 Roku !!! Zupa jest dobra zawsze !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.