Naleśniki z farszem z pieczarek, cukinii i sera gorgonzola zapieczone z sosem pomidorowym

Dawno nie było u mnie naleśników a tak je lubię. Wiem, że najlepszą i ulubioną wersją są naleśniki na słodko ale ja lubię je też  wytrawne.
Dzisiaj mam dla Was naleśniki z farszem z cukinii, pieczarek i sera gorgonzola. Gorgonzola jest znakomitym serem bo dodaje potrawom charakteru. Lubię ją dodawać do różnych dań z warzywami i mięsem.

Moje naleśniki zapiekłam  w aromatycznym sosie pomidorowym i plasterkach sera mozarella. Wyszły znakomite. 



Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 ½ szklanki mleka,

2 jajka,

szczypta soli

Farsz:

1  średnia cukinia,

100 g pieczarek

Sól, pieprz,2 ząbki czosnku, 

1cebula,

olej do smażenia

100 g  sera gorgonzola,

1 duża kulka sera mozarella 

Sos:

150 ml passaty pomidorowej

Ząbek czosnku ,

Łyżeczka suszonego tymianku,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki.

Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio  gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Cukinie myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Pieczarki myjemy i kroimy w paski. 
Na patelnię dajemy olej, pokrojoną drobno cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę.  Dodajemy pokrojone pieczarki, startą cukinię i dusimy około 7 minut. Na koniec  gorgonzolę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Przygotowujemy sos. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy passatę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 5 minut.
Ser mozarella w kulce kroimy na paski.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu i plasterek mozzarelli,  zawijamy. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia, polanym wcześniej łyżką oleju. Na naleśniki nakładamy sos pomidorowy i plasterki sera mozarella. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. 



Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. wodawfirmie
    19 kwietnia
    Odpowiedz

    Świetnie napisane. Chciałbym podziękować za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

  2. Ada
    18 września
    Odpowiedz

    Naleśniki wyszły pyszne: zrównoważone, aromatyczne, i delikatne, a przy tym oryginalne. Dziękujemy za przepis.

  3. Brenia
    20 września
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę, że smakowały ! Zapraszam po inne przepisy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.