Proziaki – proste bułeczki na sodzie

Proziaki to moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy jeździłam do babci na wieś. 
Babcia robiła je często bo są proste i szybkie do zrobienia. Piekła je na prawdziwej kuchni, na blasze i jedliśmy z prawdziwym masłem, też zrobionym w domu. Ważnym składnikiem jest tu soda i kefir lub maślanka. 

Na Podkarpaciu są znane i bardzo lubiane. 

Potrzebujemy zaledwie parę składników a będziemy mieć  pyszne, cieplutkie i świeże bułeczki na śniadanie lub kolację. 
W czasach zarazy i wirusów, kiedy lepiej nie wychodzić za często do sklepu, takie bułeczki będą idealnym rozwiązaniem na domowe pieczywo. 

Składniki na 7 sztuk:

250 g mąki pszennej typu 450 lub 500
100 ml maślanki lub kefiru,
1 jajko,
1  łyżeczka sody oczyszczonej
1/2  łyżeczki soli
1/2 łyżeczki  cukru

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, sól, cukier i mieszamy. 
Dodajemy jajko i maślankę. Mieszamy widelcem. Ciasto powinno być dość lekkie. Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość około 1 cm, szklanką wykrawamy koła. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
Patelnię o dość grubym dnie nagrzewamy i pieczemy bez tłuszczu po 4-5 minut  z każdej strony. 

Pyszne są jeszcze ciepłe z masełkiem czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Katarzyna
    11 kwietnia
    Odpowiedz

    Ale się ucieszyłam z tego przepisu!!
    Kiedyś na wakacjach z plecakiem w górach spałyśmy z koleżanką u przemiłej starszej pani ( chyba było to gdzieś w Beskidzie Niskim..), która zrobiła nam na śniadanie takie właśnie proziaki.
    Zabrałyśmy przepis, ale zaginął i zapomniałam o nich. Dziękuje za przypomnienie. Mam nadzieję, ze moje dzieci tez polubią. A ja już polubiłam Pani bloga. Życzę zdrowych i spokojnych Świąt.

  2. Brenia
    13 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i bardzo się cieszę. Zdrowych i spokojnych Świąt !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.