Pizza z serem kozim i cukinią

Doskonała tarta z dodatkiem sera koziego, tymianku i cukinii. Jest bardzo aromatyczna i doskonale smakuje.
Ser kozi powinien być dość miękki, taki do smarowania. 
Cukinie teraz są dostępne w różnych kolorach więc nie będzie problemu z dostaniem żółtej i zielonej. 


Składniki na ciasto 2 okrągłe formy:

Ciasto:

2 ½   szklanka mąki pszennej typ 500/600,

½ łyżeczki  soli,

½ łyżeczki cukru

5 dkg świeżych drożdży

Szklanka  ciepłej wody,

3  łyżki oliwy,

2 małe cukinie – żółta i zielona,

100 g sera koziego,

Tymianek, 

Ser mozarella- około 60 g,Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru,  łyżką mąki – zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże będą pracować i się spienią/wyrosną.

Do  naczynia wsypujemy  mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5-7 min – ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 60  minut.

Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto chwilę wyrobić jeszcze,  5-6 minut.
Cukinie kroimy w bardzo cienkie plastry, zasypujemy solą i zostawiamy. Po około 15 minutach, odsączamy cukinie z wody.

Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką. 
Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy z każdej koło wielkości formy.  
Wykładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Następnie na każdą  porcję smarujmy ser kozi, dodajemy plastry cukinii, posypujemy tymiankiem  i na koniec serem mozarella. 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.