Doskonała tarta z dodatkiem sera koziego, tymianku i cukinii. Jest bardzo aromatyczna i doskonale smakuje.
Ser kozi powinien być dość miękki, taki do smarowania.
Cukinie teraz są dostępne w różnych kolorach więc nie będzie problemu z dostaniem żółtej i zielonej.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/08/15E24855-2F25-4A48-94A4-F215D7D4EE00-683x1024.jpeg)
Składniki na ciasto 2 okrągłe formy:
Ciasto:
2 ½ szklanka mąki pszennej typ 500/600,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki cukru
5 dkg świeżych drożdży
Szklanka ciepłej wody,
3 łyżki oliwy,
2 małe cukinie – żółta i zielona,
100 g sera koziego,
Tymianek,
Ser mozarella- około 60 g,Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru, łyżką mąki – zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże będą pracować i się spienią/wyrosną.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie około 5-7 min – ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 60 minut.
Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto chwilę wyrobić jeszcze, 5-6 minut.
Cukinie kroimy w bardzo cienkie plastry, zasypujemy solą i zostawiamy. Po około 15 minutach, odsączamy cukinie z wody.
Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy z każdej koło wielkości formy.
Wykładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Następnie na każdą porcję smarujmy ser kozi, dodajemy plastry cukinii, posypujemy tymiankiem i na koniec serem mozarella.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10 minut.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/08/B4AE3846-FE39-421C-B7F9-DCAC5A4EB4F7-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/08/111DD6C6-A695-456F-8B54-29AB25C22AB0-1024x683.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz