Pizza biała z kurkami i serem kozim

Trochę mam zaległości z wpisami na blogu ale po pierwsze miałam trochę problemów technicznych ze sprzętem a po drugie wakacje  więc trochę zajęte popołudnia na spotkania ze znajomymi. Ale obiecuję poprawę i sporo dań letnich, na letnie spotkania, na piknik na rodzinne, letnie obiady.

Dzisiaj mam dla was coś co zapewne większość lubi czyli pizzę. Dzisiejsza jest trochę nietypowa ale zaręczam, że jest pyszna, aromatyczna i moim zdaniem bardzo letnia. Jest to biała pizza z dodatkiem mieszanki ziół, kurek i dwóch serów ( koziego i mozarelli). Ciasto do takiej pizzy jest cienko rozwałkowane, następnie smarujemy ciasto wyciśniętym czosnkiem, dodajemy kurki , mieszankę ziół i sery.

Doskonała pizza na spotkanie ze znajomymi, do tego zimne piwo lub schłodzone białe wino i mamy pyszne spotkanie.

Składniki na ciasto:

2  szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dag drożdży

szklanka  ciepłej wody,

 Oliwa,

20 dag sera mozarella twardego,

10dag sera koziego twardego,

Łyżeczka oregano, tymianku i bazylii,

10 dag kurek,

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kurki czyścimy i podsmażamy na łyżce masła z drobno posiekaną cebulką, do momentu aż wyparuje woda. Zostawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy wszystkie zioła ( oregano, tymianek bazylię) .

Ciasto:

W misce mieszamy do rozpuszczenia drożdże z 4 łyżkami letniej wody. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, rozpuszczone drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5 min. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne podsypujemy mąką tak aby było sprężyste.

Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką . Ciasto po wyrobieniu – w tej proporcji wychodzi na dwie pizze okrągłe lub na dużą blachę do pieczenia. Wałkujemy na cienki placek i wykładamy na formę/blachę.

Na wyłożone ciasto nakładamy wyciśnięty czosnek, kurki i zioła, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy startym serem mozarella.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy ciasto z farszem i pieczemy około 10 min. Na koniec posypujemy startym serem kozim i zapiekamy jeszcze 2 minuty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.