Calzone z nadzieniem ze szpinaku, boczku i sera feta

Pizza w formie pieroga z pysznym i aromatycznym nadzieniem. Doskonała na ciepło jak też na zimno. U mnie z nadzieniem ze szpinaku, sera feta i boczku. 

Idealna na spotkanie z przyjaciółmi i na kolację dla rodziny.

Składniki:

Zaczyn:
70 g mąki pszennej,
70 g wody,
4 dag drożdży,
szczypta soli, 
1/2 łyżeczki cukru

Ciasto:

300 g mąki typ 450,
50 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
do 170 ml letniej wody (ilość zależy od rodzaju mąki)

Farsz:
1 duża  cebula,
200 g boczku,
100 sera feta,

½ papryczki chilli,

400 g świeżego szpinaku,

100 ml śmietany 18 %,
pieprz, sól

Wykonanie
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy na jednolitą masę, przykrywamy i zostawiamy około 40 minut aż wyrośnie.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, olej, sól, wodę i zagniatamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięty ząbek  czosnku, 1/2 papryczki chilli pokrojonej w plasterki. Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.


W między czasie mieszamy śmietanę z solą, pieprzem.
Boczek kroimy w cienkie paski. Cebulę w piórka. 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Dajemy blachę żeby się nagrzała. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozciągamy każdy kawałek. Nakładamy na połowę ciasta śmietanę, szpinak, boczek, ser feta, doprawiamy solą i pieprzem. Składamy na duży pieróg i sklejamy dobrze brzegi.

Podobnie robimy z drugim kawałkiem ciasta.

Wyciągamy gorącą blachę, dajemy calzone, i smarujemy rozbitym jakiem.

Pieczemy 7-12 minut, aż ciasto będzie mocno zapieczone.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.