Pizza w formie pieroga z pysznym i aromatycznym nadzieniem. Doskonała na ciepło jak też na zimno. U mnie z nadzieniem ze szpinaku, sera feta i boczku.
Idealna na spotkanie z przyjaciółmi i na kolację dla rodziny.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/9ED029A3-9BC0-4A4C-A54D-050801E909B0-683x1024.jpeg)
Składniki:
Zaczyn:
70 g mąki pszennej,
70 g wody,
4 dag drożdży,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
300 g mąki typ 450,
50 ml oliwy,
1 łyżeczka soli,
do 170 ml letniej wody (ilość zależy od rodzaju mąki)
Farsz:
1 duża cebula,
200 g boczku,
100 sera feta,
½ papryczki chilli,
400 g świeżego szpinaku,
100 ml śmietany 18 %,
pieprz, sól
Wykonanie
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy na jednolitą masę, przykrywamy i zostawiamy około 40 minut aż wyrośnie.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, olej, sól, wodę i zagniatamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięty ząbek czosnku, 1/2 papryczki chilli pokrojonej w plasterki. Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie mieszamy śmietanę z solą, pieprzem.
Boczek kroimy w cienkie paski. Cebulę w piórka.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Dajemy blachę żeby się nagrzała.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozciągamy każdy kawałek. Nakładamy na połowę ciasta śmietanę, szpinak, boczek, ser feta, doprawiamy solą i pieprzem. Składamy na duży pieróg i sklejamy dobrze brzegi.
Podobnie robimy z drugim kawałkiem ciasta.
Wyciągamy gorącą blachę, dajemy calzone, i smarujemy rozbitym jakiem.
Pieczemy 7-12 minut, aż ciasto będzie mocno zapieczone.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/64BC301E-69DA-4272-8807-A95B76019592-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/44856E1A-7B85-48B4-BE3E-B119CB97BA52-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz