Focaccia z oliwkami i ziołami

Focaccia czyli pyszny, aromatyczny włoski chleb z mąki, wody, drożdży i różnych dodatków. Wybornie smakuje z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin, ziół i soli.

Włosi podjadają ją zarówno samą, polewając oliwą jak też jako chlebek z dodatkiem szynki, sera, pomidorów.

Moja focaccia jest z dodatkiem oliwek, które przywiozłam z Toskanii, oliwy, i ziół. Jest aromatyczna, puszysta i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

 

Składniki:

600 g mąki pszennej,

1 płaska łyżeczka cukru,

1 łyżeczka soli

5 dag drożdży,

1 ½  szklanki letniej  wody,

4 łyżki oliwy z oliwek,

Oliwa  do skropienia focacci,

gruboziarnista sól,

oliwki,

suszone zioła : tymianek, oregano

Wykonanie

W misce  mieszamy drożdże z  wodą,  cukrem, 2 łyżkami mąki  i szczyptą soli. Przykrywamy i odstawiamy na 20  minut.

Do miski przesiewamy mąkę, w  mące robimy zagłębienie i wlewamy do środka rozpuszczone drożdże. Dodajemy sól, zioła  i oliwę. Wyrabiamy natłuszczonymi dłońmi, aż uzyskamy miękkie ciasto. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, na desce posypanej mąką.

Przekładamy ciasto na  blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy  prostokątny placek. Przykrywamy ciasto  ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ½  godziny. Nagrzewamy piekarnik do 220°C.

Następnie nakładamy na ciasto kawałki oliwek,   posypujemy grubą solą, ziołami i skrapiamy oliwą wymieszaną z czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.  20 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.