Pieczona młoda cebula w sosie z gorgonzoli

Smak młodej cebuli, podobnie jak smak młodej kapusty czy  botwinki jest niezwykły. Ja lubię  młodą cebulę i uwielbiam kanapki z pomidorem i plasterkami takiej cebuli. O tej porze roku jest znakomita.
Dzisiaj przepis na szybkie, ciepłe danie z młodą, pieczoną cebulą w aromatycznym sosie z gorgonzoli. Wierzcie mi, że jest to przepyszne. Cebula po upieczeniu jest delikatnie słodka i w połączeniu z gorgonzolą i koperkiem ma nieziemski smak. Smażone pieczarki do wisienka na torcie do tego dania.
Zróbcie raz a będziecie wracać do tego dania.

Składniki:

Pęczek młodej cebuli,
150 g pieczarek,
100 sera gorgonzola,
Szklanka mleka,
3 łyżki śmietany kwaśnej 12 %,
Pęczek koperku,
Sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę myjemy, odcinamy końcówki z białej części. Zieloną część przycinamy trochę a resztę zostawiamy. Przekrawamy cebulę na dwie części.
Układamy cebulę w naczyniu, gdzie będziemy piec. Na rozgrzaną patelnię dajemy mleko, pokruszony ser gorgonzola i gotujemy do rozpuszczenia sera. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Tak przygotowanym sosem zalewamy cebulę, posypujemy pokrojonym koperkiem, mieszamy delikatnie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.

Pieczarki myjemy, kroimy w małe ćwiartki i smażymy na oleju aż będę rumiane. Dodajemy pieczarki do cebuli i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy z grzankami lub ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.