Smak młodej cebuli, podobnie jak smak młodej kapusty czy botwinki jest niezwykły. Ja lubię młodą cebulę i uwielbiam kanapki z pomidorem i plasterkami takiej cebuli. O tej porze roku jest znakomita.
Dzisiaj przepis na szybkie, ciepłe danie z młodą, pieczoną cebulą w aromatycznym sosie z gorgonzoli. Wierzcie mi, że jest to przepyszne. Cebula po upieczeniu jest delikatnie słodka i w połączeniu z gorgonzolą i koperkiem ma nieziemski smak. Smażone pieczarki do wisienka na torcie do tego dania.
Zróbcie raz a będziecie wracać do tego dania.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/28C34E62-617E-4A37-BF43-E43AF9476CC0-682x1024.jpeg)
Składniki:
Pęczek młodej cebuli,
150 g pieczarek,
100 sera gorgonzola,
Szklanka mleka,
3 łyżki śmietany kwaśnej 12 %,
Pęczek koperku,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę myjemy, odcinamy końcówki z białej części. Zieloną część przycinamy trochę a resztę zostawiamy. Przekrawamy cebulę na dwie części.
Układamy cebulę w naczyniu, gdzie będziemy piec. Na rozgrzaną patelnię dajemy mleko, pokruszony ser gorgonzola i gotujemy do rozpuszczenia sera. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Tak przygotowanym sosem zalewamy cebulę, posypujemy pokrojonym koperkiem, mieszamy delikatnie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w małe ćwiartki i smażymy na oleju aż będę rumiane. Dodajemy pieczarki do cebuli i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy z grzankami lub ryżem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/5409F123-0692-4F05-962C-A0836FF1ABF1-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/73060077-BD8B-41EA-950E-74DB4415507D-682x1024.jpeg)
Fajny przepis dzięki! Akurat wczoraj widziałam w Kauflandzie zniżki na pieczarki 😀
🙂 Fajny i smaczny, polecam !