Papryki faszerowane serkiem Labneh w aromatycznym oleju z ziołami

O serku labneh już Wam pisałam. Jest dobry, kremowy, puszysty i świetnie nadaje się do różnych przekąsek. Zachęcam do przygotowywania takich serków jako samodzielnych dań lub jako dodatek do warzywnych potraw.

Tym razem pomyślałam aby serek włożyć do małych papryk tzw. pomidorowych i zamarynować w aromatycznym oleju. Jest to świetna przekąska do pracy, na kolację.

Zazwyczaj robiłam tak, że wcześniej gotowałam krótko papryki w lekkiej zaprawie z octem i ziołami. Dopiero potem zalewałam je olejem i dodawałam zioła. Ale papryki nie były już takie chrupiące, były raczej za miękkie. Zalanie bardzo ciepłym olejem surowych papryk spowodowało, że są fajnie chrupiące i z serkiem smakują wybornie. Jak poleżą dłużej w zaprawie są wyjątkowo aromatyczne .

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

5-6 Papryk małych ( tzw. pomidorowe), mogą też być długie  papryki pikantne

Ser labneh,

Olej rzepakowy,

Świeże zioła: tymianek, oregano, cząber, rozmaryn

2 – 3 ząbki czosnku,

Kolorowy pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego,

Sól,

Wykonanie

Ser labneh przygotowujemy zgodnie z przepisem(klik!)

Papryczki czyścimy z pestek i myjemy. Ser labneh mieszamy z solą.

W słoiku układamy zioła, czosnek, kolorowy pieprz.

Wyczyszczone papryki faszerujemy serem labneh i układamy w słoiku z ziołami. Olej podgrzewamy aż będzie gorący i zalewamy papryki w słoiku. Odstawiamy całość na 1 dzień aby wszystkie składniki się połączyły i mamy pyszną przekąskę.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.