Kulki z sera Labneh z różnymi dodatkami

Labneh to kwaśny, gęsty serek, który otrzymuje się przez odcedzenie serwatki z jogurtu.

Taki serek wcale nie jest trudny do zrobienia w domu. Wystarczy kupić naturalny jogurt. Ja lubię ten z Lidla. Następnie ustawiamy w misce sitko, na to dajemy podwójnie zwiniętą gazę, wylewamy jogurt, przykrywamy gazą i przechowujemy w lodówce. Ja trzymałam 2 dni i zrobił się pyszny gęsty serek.

Zrobiłam z niego kulki, które obtoczyłam w świeżo zmielonym pieprzu, mieszance papryk i szczypiorku. Ułożyłam je na kawałeczkach domowego chleba i aż sama byłam zaskoczona rezultatem. Wyszły znakomite przekąski do białego wina.

Jeśli szukacie pomysłów na karnawałowe dania, to ten polecam z pełną odpowiedzialnością.

 

Składniki

Duży jogurt grecki,

Dość duża gaza opatrunkowa,

Sól,

Smakowe dodatki:

Szczypiorek,

Ząbek czosnku,

Papryka w proszku- trochę słodkiej i trochę ostrej,

Trochę świeżo mielonego, czarnego pieprzu

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy serek.

Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach  powinien być delikatny ser. Ser doprawiamy solą.

Teraz to już zależy od nas jakie smaki lubimy, takie dodajemy do serka i obtaczamy w różnych smakach. Ja  obtoczyłam w szczypiorku serek, który wcześniej wymieszałam z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pozostałe kulki obtoczyłam w świeżo zmielonym pieprzu, mieszance papryk.

Można je obtoczyć w różnych smakach i dodatkach: rozdrobnionych orzechach, koperku, natce pietruszki, ziołach, co tam lubimy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.