Omlet z kurkami i cukinią

Jesień to czas wielu świeżych warzyw i grzybów. Ja lubię zbierać grzyby ale ostatnimi czasy jakoś brakuje mi czasu. Ale to duża przyjemność  i zdrowie chodzić po lesie i zbierać grzyby. 

Kurki to moje ulubione grzyby w kuchni. Sezon na nie  jeszcze trwa więc dzisiaj propozycja na omlet z kurkami i cukinią. Cukinia też jest teraz znakomita, świeża, dorodna. Omlet wytrawny jest dobry na każdą porę dnia, od śniadania poprzez obiad i na kolację też będzie ok. Weekend przed nami więc na sobotnie czy niedzielne śniadanie będzie idealny.

Składniki na jeden omlet :

2 jajka,

1\2  cebuli,

Szczypior,

50 g świeżych kurek,

2  łyżki gęstego jogurtu typu greckiego,

1/2 średniej cukinii,

Sól, pieprz,

Masła klarowane

Wykonanie:

Kurki  myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kurki, cukinię, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 minut  ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.

W misce ubijamy jajka i dodajemy jogurt, sól, pieprz, mieszamy.
Roztrzepane jajka wylewamy patelnię z warzywami. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby składniki połączyły się z jajkami.

Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 5- 7 minut . Można po 4 minutach smażenia pod przykrywką, dać do nagrzanego piekarnika i zapiec, już bez przykrywki około 3 minut.
Gotowy posypujemy szczypiorkiem.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.