Omlet z cukinią i pieczarkami


Omlet to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosty i szybki do zarobienia z może być daniem na obiad, kolację lub śniadanie.
Jak czasami wracam zmęczona i głodna z pracy i mam ochotę na coś ciepłego, to omlet jest idealny.
Można do niego dodać różne warzywa, sery, zioła  i zawsze smakuje znakomicie. Do tego prosta sałatka czy kiszona kapusta lub ogórek i mamy pełnowartościowe danie.




Składniki na duża patelnię: 5  jajek,

1 mała cebula,

Szczypior,

100 g pieczarek,

3 łyżki mleka,

! mała cukinia,

3 łyżki startego sera mozarella,

Sól, pieprz,

Masła klarowane

Wykonanie:

Pieczarki  myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Cukinię myjemy i również kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, cukinię, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 minut  ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.

W misce ubijamy jajka i dodajemy mleko, sól, pieprz, mieszamy.
Roztrzepane jajka wylewamy patelnię z warzywami, dodajemy  ser mozarella. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby ser połączył się z jajkami.

Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 5- 7 minut . Można po 4 minutach smażenia pod przykrywką, dać do nagrzanego piekarnika i zapiec, już bez przykrywki około 3 minut.

Podajemy z sałatką .


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.