Frittata z sezonowymi warzywami

Jeśli nie macie pomysłu na kolację to polecam teraz, jak już mamy polskie świeże warzywa, fritattę. To taka szybka i wdzięczna potrawa na ciepło bo w zależności od tego czy lubimy dania mięsne to dajemy różne wędliny, lub  też robimy ją z warzywami. Ja lubię  wersję z warzywami bo na kolację jest lekka i smaczna.

 

Frittata z sezonowymi warzywami

Składniki na duża patelnię:

5 jajek,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

1 cukinia,

1 cebula,

2 pomidory,

Sól, pieprz,

Łyżka oliwy

Zioła: bazylia, pietruszka

Cebulę, cukinię kroimy w kostkę i dusimy na oliwie około 5 min. Pomidory kroimy w małe ćwiartki i dodajemy na koniec  do podsmażonych  warzyw; dusimy wszystko 1 min. W misce ubijamy jajka, do których dodajemy na koniec jogurt, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 7-10 min na małym ogniu. Na koniec posypujemy potrawę świeżą bazylią i pietruszką.

Można podać do tego małosolne ogórki lub sałatę zieloną z jogurtem.

Frittata z sezonowymi warzywami

Frittata z sezonowymi warzywami

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. kuchnia_breni
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Aleglodomorek – zdecydowanie, obracanie przy tym to kiepska sprawa bo jednak jest to dosyć ‘kruche’ i ciężkie, a niedosmażone tym bardziej łatwo się rozwala 😉
    Przykryć i cierpliwie czekać, nie ma innego wyjścia 😀

  2. mojetworyprzetwory
    Czerwiec 20
    Odpowiedz

    Wygląda wspaniale, ale mi narobiłaś smaka! Pychota!

  3. Czerwiec 20
    Odpowiedz

    Ostatnio wzięłam się również za frittatę, najpierw poszukiwałam przepisu idealnego.. ale co blog to inny sposób, piec nie chciałam bo robiłam wersje tylko dla mnie a nie miałam takiej małej formy, smażyć a potem piec też odpadało bo nie mam takiej patelni, w końcu znalazłam wersje z przewracaniem frittaty i chyba to było najgorsze co zrobiłam.. 😀 Moja frittata nie przewróciła się tak jakbym chciała.

    Chyba sposób podany przez Ciebie odpowiada mi najbardziej! kolejnym razem będę cierpliwa i nie zabiorę się za obracanie 🙂

  4. Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam frittaty, ale to robi się tak samo jak omlet, wygląda bajecznie pysznie 🙂 piękne fotki 🙂

  5. Czerwiec 24
    Odpowiedz

    Uwielbiam frittatę. Twoja jest cudna. Te kolory są wspaniałe 🙂

  6. basinepichcenie
    Czerwiec 25
    Odpowiedz

    Aż ślinka cieknie. Zdjęcie przepiękne, a frittata kusi kolorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.