Jajka zapiekane z warzywami

 

Śniadania w lecie to sama przyjemność. Na straganach jest mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Można je wykorzystać do pysznego śniadania jako sałatki ale też jako dodatek do omletów czy zapiekanych jajek. Taka wersja jest bardzo smaczna ale i zdrowa. 

Dzisiaj mam dla Was propozycję na jajka zapiekane z warzywami – cukinią, papryką, pomidorkami, szparagami. Do tego dodajmy zioła i mamy pyszne śniadanie. Ważne aby foremki były dobrze posmarowane bo zapieczone jajka nie dadzą się oderwać od foremki. 

Do tego prosta zielona sałatka i jest pysznie i kolorowo na talerzu . 

Składniki na 4 porcje:

6 jajek,

Kawałek papryki,

Kawałek cukinii,

Garść pomidorków koktajlowych 

1 mała cebula,

szczypior,

Szparagi zielone- około 4-5 sztuk,

2 łyżki startego sera mozarella,

Świeże listki bazylii i tymianku,

Sól, pieprz,

Łyżka margaryny Śniadaniowa Klasyczna

Wykonanie:

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Paprykę, myjemy i kroimy w kostkę. Tak samo  robimy z cukinią. Cebule kroimy w kostkę. 

Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formy na muf finki  – 6 smarujemy śniadaniową – dość solidnie. Do każdego wgłębienia formy dajemy po trochę cukinii, papryki, szparagów, pomidorków, cebuli i ziół. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wybijamy jajka i chwilkę widelcem je roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i ser – mieszamy. Do każdego wgłębienia wlewamy jajka, do pełnego.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut. 

Podajemy ciepłe z sałatką.

 
Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa
Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.