Omlet z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i mozarellą

Omlet z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i mozarellą

Dlaczego śniadania  są najważniejszym posiłkiem? Bo dają nam siłę i energię  na cały dzień. W okresie przedwiosennym są szczególnie ważne bo organizm jest po zimie zmęczony brakiem światła, świeżych warzyw, owoców.  

Jak zapewne już zauważyliście lubię na śniadanie jajka w różnej postaci. Oczywiście są to jajka od  szczęśliwych, biegających wolno kur.

Dzisiaj mam dla was propozycję na jajeczne śniadanie – omlet z pomidorkami, bazylią i mozarellą. Jest delikatny, kremowy i pachnie bazylią, którą mam w domu przez cały rok w doniczce. Zapach bazylii, to dla mnie zapach lata i  słońca.

Zachęcam do zrobienia, smacznego.

Składniki dla 2 osób

4 jajka,

Kilka  pomidorków koktajlowych,

Garść startego sera mozarella ,

Parę listków świeżej bazylii,

2 łyżki mleka

sól , pieprz do smaku,

oliwa, masło

pieczywo

Wykonanie:

Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na dwie części.

Pokrojone  podsmażamy na maśle, dodajemy listki bazylii,  sól i pieprz.

Jajka rozbijamy osobno i mieszamy widelcem dość intensywnie jak do jajecznicy, dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy na rozgrzane pomidorki na patelni, dodajemy na wierzch mozarellę. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby ser połączył się z jajkami. Przykrywamy przykrywką i smażymy na średnim ogniu około 5 – 6  minut.

Podajemy ze świeżym pieczywem jasnym lub ciemnym- jak kto lubi.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.