Naleśniki z serkiem ricotta i truskawkami

Gdy za oknem deszcz i szaruga, tak jak dzisiaj to najlepiej zrobić rodzinie, szczególnie dzieciom naleśniki z dodatkiem sera i truskawek. Tym razem proponuję dać serek ricotta, który jest delikatny, kremowy i z wanilią smakuje wybornie. Truskawki też już są na straganach więc będą idealnie pasować do takich naleśników.
Takie naleśniki będą dobre zarówno na śniadanie, obiad lub na deser. Posypane lekko słonymi pistacjami dopełniają smak są przepyszne. Oczywiście mogą być bez pistacji, tylko posypane cukrem pudrem.

Składniki  dla 4 osób

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej tortowej,

szczypta soli,

1/2  szklanki  gazowanej  wody,

1szklanka mleka,

2 jajka

Truskawki, pistacje

farsz:

200 g serka ricotta,

1 1/2  – 2 łyżki cukru pudru,

ziarenka wanilii

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki.

Do jednego naczynia wsypujemy  mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodajemy jeszcze mąki lub mleka.

Wszystkie składniki na farsz mieszamy w misce. W zależności od tego jak słodkie lubimy naleśniki można dodać jeszcze trochę cukru.

Na patelni smażymy  cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.
Następnie na każdy naleśnik nakładamy  farsz z serka, na środek dajemy  kawałki truskawek  ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijamy w rulon.
Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kawałkami pistacji lekko słonych.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.