Jak Wielkanoc, to mazurek musi być. Tym razem jest mazurek przekładany dżemem malinowym, z kremem z masła orzechowego i mascarpone.
Mazurek wyszedł wyjątkowy, pyszny.
Składniki
Ciasto:
320 g mąki pszennej,
3 żółtka
200 g masła,
50 g cukru pudru,
Dodatki:
Dżem malinowy,
3 łyżki masła orzechowego,
200 g sera mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
migdały do dekoracji
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dobrze schłodzone masło, cukier i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowe zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na godzinę.
Formę prostokątną ( 15/30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy jedną, przekładamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut.
Gotowe, upieczone chwilę studzimy.
Wałkujemy i pieczemy drugą część i studzimy.
Na upieczoną jedną i dobrze wystudzoną część ciasta wykładamy dżem malinowy, przekaładamy drugim kawałkiem.
Masło orzechowe ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem, do dokładnego połączenia składników.
Wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy dowolnie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz