Mazurek wielkanocny z masłem orzechowym

Jak Wielkanoc, to mazurek musi być. Tym razem jest mazurek przekładany dżemem malinowym, z kremem z masła orzechowego i mascarpone. 
Mazurek wyszedł wyjątkowy, pyszny.

Składniki

Ciasto:

320 g mąki pszennej,

 3 żółtka

200 g masła,

50 g cukru pudru,

Dodatki:

Dżem malinowy,

3 łyżki masła orzechowego,

200 g sera mascarpone,

2  łyżki cukru pudru,

migdały do dekoracji

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę,  dobrze schłodzone masło, cukier i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowe zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na godzinę.

Formę prostokątną ( 15/30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy jedną, przekładamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut.
Gotowe, upieczone chwilę studzimy.
Wałkujemy i pieczemy drugą część i studzimy.

Na upieczoną jedną i dobrze wystudzoną część ciasta wykładamy dżem malinowy, przekaładamy drugim kawałkiem.

Masło orzechowe ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem, do dokładnego połączenia składników.
Wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy dowolnie.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.