Mazurek wiśniowy na cieście orkiszowym

Mazurek na cieście orkiszowym z dodatkiem powideł wiśniowych a raczej wiśni w powidłach z czekoladą to moja propozycja last minute na ciekawe i smaczne ciasto na Wielkanoc.

Tym razem zrobiłam kruchy spód z mąki orkiszowej i ciasto miało fajny smak i kruchą konsystencję. Wiśnie miałam swoje, zrobione latem. Robię je tak, że nie są rozdrobnione i świetnie nadają się do różnych wypieków.

Czekolada ze śmietanką jest dopełnieniem smaku – mazurek jest kruchy i będzie wybornie smakować na wielkanocnym stole.

DSC_0182

Składniki

35 dag mąki orkiszowej typ 630,

10 dag cukru pudru,

20 dag masła,

2 żółtka,

Łyżka jogurtu naturalnego,

150 g gorzkiej czekolady,

½ szklanki śmietanki 30 %,

Płatki migdałów,

Powidła wiśniowe

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski dajemy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, jogurt,  i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy na ½ godz. do lodówki.

Blachę o wielkości 25/35 wykładamy papierem do pieczenia. Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachę, formując z ciasta, po bokach wzór
( jaki przyjdzie nam do głowy).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25-30 minut. Gotowe studzimy.

W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztapiamy  czekoladę ze śmietanką. Na wystudzone ciasto smarujemy wiśnie, na wiśnie wylewamy przestudzoną czekoladę i ozdabiamy, migdałami lub suszonymi owocami. Mazurek przekładamy do lodówki i studzimy.

 DSC_0169 DSC_0203

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.