Mazurek z powidłami śliwkowymi i białą czekoladą

Święta  już za tydzień więc najwyższa pora pomyśleć ciastach i potrawach na stół wielkanocny.

Ja mam wyjątkowe zadanie na święta bo obiecałam mojej kuzynce, że upiekę torty bezowe na chrzest małego Jasia. Planuję upiec tort  bezowy ( z nutą wanilii)  z bitą śmietaną i owocami, tort bezowy z czekoladą, kremem mascarpone i brzoskwiniami. A trzeci tort to jeszcze zagadka bo nie mam na razie pomysłu. Może coś zaproponujecie??

Dzisiaj proponuję mazurek, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Moja propozycja jest szybka do przygotowania a wyjątkowo pyszna. Powidła śliwkowe (domowej roboty) z dodatkiem białej czekolady i suszonych owoców to słodka uczta dla podniebienia.

Mazurek z powidłami śliwkowymi i białą czekoladą

 

Ciasto:

30 dag mąki ,

15 dag masła,

½ szklanki cukru pudru,

3 żółtka,

Łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki mleka,

Powidła śliwkowe,

Tabliczka białej czekolady,

Suszona morela, żurawina,

Migdały

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski dajemy przesianą przez sito mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, mleko,  proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy na ½ godz. Do lodówki. Blachę o wielkości 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachę, formując z ciasta, po bokach wzór
( jaki przyjdzie nam do głowy).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25-30 minut. Gotowe studzimy.

W kąpieli wodnej roztapiamy  czekoladę. Na wystudzone ciasto smarujemy powidła śliwkowe, na powidła wylewamy ( robiąc fikuśne wzory) przestudzoną białą czekoladę i ozdabiamy suszonymi owocami, migdałami lub orzechami. Mazurek przekładamy do lodówki i studzimy.

 Mazurek z powidłami śliwkowymi i białą czekoladą

Mazurek z powidłami śliwkowymi i białą czekoladą

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.