Łosoś w galarecie

Po dwóch dniach świątecznego objadania z pewnością każdy ma już ochotę na coś lżejszego. Taki łosoś z galarecie jest pyszną i lekką przystawką. Na święta już go raczej przyrządzić nie dacie rady, ale równie dobrze będzie smakował np podczas sylwestrowej zabawy. Polecam.

Łosoś w galarecie

Składniki:

filety łososia

wywar rybny

włoszczyzna, liśc laurowy

cebula

sok z cytryny

pieprz biały

żelatyna

Wykonanie:

Łososia pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy, dzielimy na cząstki i układamy w głębszym  półmisku.

Galaretę najlepiej przygotować na bazie wywaru rybnego. Kawałek  ryby- może być też głowa, kręgosłup,  „brzuszki” -gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym, cebulą, solimy . Wywar przecedzamy przez sitko – porcja w odpowiedniej proporcji do pojemności naczynia z rybą. Doprawiamy do smaku- ja dodaję przyprawę maggi, sporo soku z cytryny, biały pieprz. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę w trochę większej ilości niż podana na opakowaniu – szybciej się zetnie. Dekorujemy półmisek z rybą plasterkami cytryny, zalewamy lekko ostudzonym wywarem z żelatyną. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia galarety.

Można też przygotować sam wywar warzywny i przyprawić albo dodać do niego  trochę naturalnego sosu po upieczeniu ryby.

Podawać skropiony sokiem z cytrynu , z dodatkiem tartego chrzanu/sosu chrzanowego.

Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.