Tatar ze śledzia po węgiersku

Jak wiecie śledzie lubimy pod różną postacią. W zasadzie wspólna w naszych przepisach jest baza śledziowa . Do przygotowania tatara ze śledzi ” na czerwono” zainspirowała mnie w jednym z programów Magda Gessler. Moja wersja różni się trochę od pierwowzoru.

Tatar ze śledzia po węgiersku

Składniki:

3 śledzie typu Matias

2 jaja na twardo

2  ogórki korniszony

łyżka kaparów ( można pominąć)

kilka marynowanych podgrzybki ( ja czasem robię bez ja nie ma grzybów po ręką )

papryki marynowana

czerwona  cebula

opcjonalnie oliwki

Sos:

łyżka miodu naturalnego

łyżka musztardy ostrej

2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego

świeżo mielony czarny pieprz

trochę  ostrej papryki mielonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki  kroimy w drobną kostkę, śledzie trochę grubiej ( ok. pół centymetra). Składniki sosu mieszamy w odrębnym naczyniu i dodajemy do pokrojonych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy poza lodówką na godzinę. Po upłynięciu czasu wsadzamy do lodówki na pół godziny i podajemy.

Tatar ze śledzia po węgiersku

Tatar ze śledzia po węgiersku

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Gosia
    21 grudnia
    Odpowiedz

    O, to coś dla mnie. Muszę zrobić.

  2. 21 grudnia
    Odpowiedz

    Tataru ze sledzia, jeszcze nie mialam okazji probowac, wiec na pewno w najbliszym czasie sprobujemy 🙂 dziekuje i pozdrawiam!

  3. kuchnia_breni
    22 grudnia
    Odpowiedz

    Bardzo polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.