Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa to sprawdzona, klasyczna przekąska na różne imprezy i uroczystości. Jest prosta do przygotowania a jednocześnie lekka i dietetyczna. Chude kawałki mięsa drobiowego w galarecie z rosołu i warzywami są sprawdzonym daniem np. na karnawałowe przyjęcie.  Ja podaję skropioną sokiem z cytryny oraz z chrzanem.

Składniki:

2 do 3 l wody

1/2  kur­czaka

1 dodatkowe udo

3 śred­nie mar­chewki

1 pietruszka,

Kawałek selera,

2 małe liście laurowe,

Parę ( 3-4) ziarenek ziela angielskiego

 sól, pieprz, czo­snek

Żelatyna,

Natka pietruszki

Wykonanie:

Kurczaka i udo  myjemy dokładnie i zdejmujemy skórę oraz ewentualnie trochę tłuszczu jeśli jest- galaretka musi być lekka.

Warzywa myjemy i obieramy.

Do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy kurczaka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Jak wywar  zacznie wrzeć zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu (ma tylko “pyrczeć”) około 1-2 godzin. Po jakimś czasie gotowania doprawiamy solą i przyprawą maggi. Po dwóch godzinach gotowania jak mięso będzie miękkie wyj­mu­jemy  je wraz z  warzywami na pół­mi­sek. Do ugotowanego rosołu doda­jemy 3 ząb­ki czosnku mocno prze­ci­śnię­tego, mieszamy, doprawiamy (solą, pieprzem) i lekko podgotowujemy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Nie należy goto­wać rosołu z czosn­kiem, bo jego aro­mat zanika.

Żela­tynę dodajemy do gorącego rosołu  proporcje jak w przepisie na woreczku żelatyny) i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.  Wywar przecedzamy dokładnie przez gęste sito a z ugotowanego kurczaka oddzielamy kawałki mięsa. Do małych mise­czek wkła­damy kawałki mar­chwi, pie­truszki, oraz mię­sko. Letni rosół z żela­tyną wle­wamy do mise­czek i cze­kamy aż cał­kiem osty­gnie, żeby móc wsta­wić do lodówki. Przechowujemy w lodówce do momentu aż galaretka zastygnie. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej i chłodzić w lodówce.  Zimną gala­retkę wykła­damy z mise­czek na tale­rzyk tak, aby marchewka i pietruszka były widoczne. Pole­cam, bo jest naprawdę pyszna i lekka.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Styczeń 22
    Odpowiedz

    Matko ja chyba ze 100 lat nie jadłam galarciku !! Ale mnie naszła ochota teraz, oł lord !!

  2. kuchnia_breni
    Styczeń 22
    Odpowiedz

    To do roboty, polecam! 🙂

  3. Gosia
    Styczeń 22
    Odpowiedz

    Muszę zrobić. Dawno nie robiłam

  4. heniu
    Marzec 30
    Odpowiedz

    wlasnie skonczylem robic.
    fajny przepis – mam nadzieje ze jak powyciagam jutro z lodowki beda pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.