Łosoś na purée z kalafiora z salsą z czerwonych porzeczek

Sezon na świeże polskie warzywa i owoce mamy w pełni. Na dzisiejszy obiad postanowiłam wykorzystać nasze polskie świeże warzywa i owoce. Zrobiłam łososia  na purée z kalafiora a do tego salsę z czerwonych porzeczek.

Mój syn, który jest wielbicielem ryb i jest jednocześnie otwarty na moje różne pomysły i dodatki do ryb, dzisiejsze danie ocenił bardzo dobrze.

purée jest proste ale jednocześnie świetnie komponuje się  z mięsem lub rybą. Zrobiłam go w najprostszej wersji czyli ugotowany kalafior zblendowałam  z masłem, solą i pieprzem. Natomiast łososia doprawiłam dodatkowo sosem sojowym z dodatkiem suszonych płatków chilli.

Najlepsza okazała się salsa z czerwonych porzeczek.  Zrobiona z dodatkiem czerwonego wina, papryczki chilli, miodu, dodała łososiowi niesamowitego smaku.

Zachęcam do eksperymentowania z sezonowymi warzywami i owocami.

DSC_0061

Składniki

Filety z łososia – 2 sztuki

Sól, biały pieprz,

Sok z ½ cytryny,

Sos sojowy,

Szczypta suszonych płatków z chilli,

Salsa

¾ szklanki wymytych i wyczyszczonych czerwonych porzeczek,

1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego,

1 łyżka miodu,

Szczypta suszonych płatków chilli lub więcej jeśli lubimy pikantne potrawy,

Łyżka masła,

Sól, pieprz

Purre z kalafiora

1 mały kalafior,

Łyżka masła,

Sól, pieprz

Wykonanie

W misce mieszamy 2 łyżki sossu sojowego z płatkami chilli. Filety z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, białym pieprzem, sosem sojowym z chilli  i sokiem z cytryny. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 3- 4 minuty z każdej strony.

W między czasie przygotowujemy salsę. Na patelnie dajemy wyczyszczone i wymyte porzeczki, dodajemy wino i gotujemy 3-4 minuty. Następnie dodajemy miód, papryczkę chilli, sól, pieprz i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na koniec dodajemy masło, które ładnie zagęści nam salsę.

W tym samym czasie gotujemy kalafior do miękkości z posolonej wodzie. Jak już będzie miękki, odcedzamy. Następnie blendujemy z masłem, solą i pieprzem aż będzie kremowe.

Na talerz wykładamy purre z kalafiora, na to filet z łososia a następnie salsa z porzeczek.

 DSC_0050-001 DSC_0067

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.