Łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś z pierzynką szpinakową, zawinięty w ciasto francuskie jest pysznym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Ciasto francuskie i kawałek łososia zostały mi po świętach więc  na niedzielny obiad postanowiłam zrobić szybkiego ale jednocześnie pysznego łososia ze szpinakiem zamkniętego w cieście francuskim. Wyszło pyszne.

Danie jest szybkie do zrobienia i  mamy w jednym naczyniu gotowy obiad. Można przygotować do tego sos chrzanowy lub cytrynowy ale my zjedliśmy bez dodatków i też było pyszne.

DSC_0696

Składniki: 

ok 500g filet z łososia bez skóry i ości

sól morska,

biały pieprz

sok z ½ cytryny,

2 łyżki oliwy,

3 ząbki czosnku,

30 dag szpinaku świeżego

Opakowanie ciasta francuskiego,

1 jajko

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy  do 200 stopni.

Łososia czyścimy z ości, myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem  i dusimy 5  minut. Ciasto francuskie dajemy na deskę, delikatnie rozwałkowujemy i układamy na cieście łososia a na łososia dajemy szpinak. Całość ciasta z łososiem zwijamy w rulon, dajemy do naczynia żaroodpornego i smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Naczynie z łososiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25  minut.

Upieczonego  łososia w ciście układamy kroimy na kawałki i skrapiamy cytryną.

 DSC_0695 DSC_0697-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 10 maja
    Odpowiedz

    Połączenie łososia ze szpinakiem rządzi. A tutaj do całości można dodać jeszcze trochę sera pleśniowego, o ile ktoś oczywiście lubi 🙂

    • 13 maja
      Odpowiedz

      O, ciekawy pomysł z tym serem, wypróbuję przy okazji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.