Łosoś w sosie śmietanowo-limonkowym

Doskonały, aromatyczny łosoś, wypróbowany przez zacnych gości i polecany aby wstawić na bloga.
Przygotowuje się go szybko, w jednym naczyniu, np woku. Wystarczy wcześniej kupić produkty, przygotować i rach ciach obiad będzie gotowy i pyszny.

Składniki

Filet z łososia – około 600 g,

200 g świeżego szpinaku,

4 ząbki czosnku,

Starty imbir – 3 cm,

Papryczka chilli,

1 papryka czerwona,

Szklanka śmietany 36 %,

Limonka – sok i skórka starta,

Kolendra świeża,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Wcześniej pieczemy paprykę, zdejmujemy po  upieczeniu skórę i kroimy w paski.

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Szpinak myjemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, imbir, chilli pokrojone w plasterki, paprykę i chwilę podsmażamy. Dodajemy   śmietanę, skórkę z limonki i sok i zagotowujemy około 3 minuty.

Następnie dodajemy łososia i gotujemy na małym ogniu wszystko około 4- 6 minut.
Na koniec dajemy szpinak i zagotowujemy chwilę.

Podajemy ze świeżą kolendrą,  ryżem lub makaronem ryżowym i skrapiamy sokiem z limonki

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.