Łosoś z pieczoną papryką, szpinakiem w sosie śmietanowym

Pyszny łosoś przygotowany w jednym naczyniu z pieczona papryką, szpinakiem w sosie śmietanowym.  Najdłużej trwa upieczenie papryki bo trzeba ją wymyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Następnie piec w 200 stopniach około pól godziny aż skórka będzie lekko przypalona. Wyjmujemy, przykrywamy ścierką i po chwili zdejmujemy skórkę. Reszta pracy to zaledwie chwila moment i mamy pyszny obiad lub ciepłą kolację.

Do tego proponuję zrobić ryż, w taki sposób jak robi się risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, ryż, krótko podsmażamy. Następnie podlewamy gorącym bulionem lub po prostu wodą i tak kilka razy ( mieszając dość często) aż ryż będzie al dente. Doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki

Filet z łososia – około 600 g,

200 g świeżego szpinaku,

4 ząbki czosnku,

2 papryki czerwone,

Szklanka śmietany 18 %,

Natka pietruszki,

Starty parmezan – 2 łyżki,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Wcześniej pieczemy 2 papryki, zdejmujemy po  upieczeniu skórę i kroimy w kostkę średniej wielkości.

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Szpinak myjemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, paprykę i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak, mieszamy i zagotowujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy łososia, posypujemy parmezanem i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 4- 6 minut.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki i posypujemy jeszcze parmezanem.

 Podajemy z ryżem przygotowanym jak risotto.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    14 marca
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 A ryby nie wszyscy lubią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.