Dzisiaj mam dla Was danie z łososiem w bardzo aromatycznej i kolorowej wersji. Wiosna lubi takie dania. Masło z czosnkiem i koperkiem dodaje potrawie smaku i aromatu a sok z limonki, którą bardzo lubię idealnie się tu komponuje.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/04/C3D24CB6-0495-486A-B1FE-E3C37F0F0B69-682x1024.jpeg)
Składniki
Filet z łososia – około 500 g
1 mała cukinia,
Ząbek czosnku,
100 g masła miękkiego,
2 łyżki koperku drobno pokrojonego,
Sól, pieprz,
Papryczka chilli,
Sok z limonki
WykonanieFilet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na paski.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Masło mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i szczyptą soli.
W naczyniu w którym będziemy piec skrapiamy oliwą, dajemy plasterki cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy łososia na cukinii, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia i na cukinię dajemy po trochę przygotowanego masła.
Papryczkę chilli kroimy w plasterki i dajemy na łososia, cukinię. Ilość chilli zależy od tego jak pikantne danie lubimy.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni a następnie dajemy na funkcję grill i grillujemy 4-5 minut. Upieczonego łososia i cukinię skrapiamy ponownie sokiem z limonki.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i z sałatką.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/04/A830562D-BD92-4A79-AE0D-218335372BAC-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/04/F8FB740B-21B2-496A-AA72-90931783ED17-682x1024.jpeg)
Łosoś w takim wydaniu jest rewelacyjny! Bardzo lubię łososia, jego delikatny smak. Cukinia z masłem koperkowo czosnkowym jeszcze bardziej go podkreśla. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych bezmięsnych dań. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na pożywną kolację. Zdecydowanie polecam przepis 🙂
🙂 Dziekuję za miłe słowa !