Łosoś pieczony na plastrach cukinii z masłem koperkowo-czosnkowym

Dzisiaj mam dla Was danie z łososiem w bardzo aromatycznej i kolorowej wersji. Wiosna lubi takie dania. Masło z czosnkiem i koperkiem dodaje potrawie smaku i aromatu a sok z limonki, którą bardzo lubię idealnie się tu komponuje.

Składniki

Filet z łososia – około 500 g

1 mała cukinia,

 Ząbek czosnku,

100 g masła miękkiego,

2 łyżki koperku drobno pokrojonego,

Sól, pieprz,

Papryczka chilli,

Sok z limonki

WykonanieFilet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na paski.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Masło mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i szczyptą  soli. 

W naczyniu w którym będziemy piec skrapiamy oliwą, dajemy plasterki cukinii. Doprawiamy  solą i pieprzem. Układamy łososia na cukinii, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia i na cukinię dajemy po trochę przygotowanego masła.

Papryczkę chilli kroimy w plasterki i dajemy na łososia, cukinię. Ilość chilli zależy od tego jak pikantne danie lubimy.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni a następnie dajemy na funkcję grill i grillujemy 4-5  minut. Upieczonego łososia i cukinię skrapiamy ponownie sokiem z limonki.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami i z sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 11 maja
    Odpowiedz

    Łosoś w takim wydaniu jest rewelacyjny! Bardzo lubię łososia, jego delikatny smak. Cukinia z masłem koperkowo czosnkowym jeszcze bardziej go podkreśla. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych bezmięsnych dań. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na pożywną kolację. Zdecydowanie polecam przepis 🙂

  2. Brenia
    14 maja
    Odpowiedz

    🙂 Dziekuję za miłe słowa !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.