Łosoś w sosie kurkowym z pomidorkami

Znakomity łosoś w sosie kurkowym z pomidorkami to moja propozycja na szybkie  sezonowe danie z łososiem.

Jest kremowy, aromatyczny, doskonale smakuje sam lub z ryżem.

Składniki

Filet z łososia – około 600 g,

150  g kurek,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

Szklanka śmietany 18 %,Świeży koperek,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Kurki czyścimy i myjemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy kurki, mieszamy i dusimy około 8 minut.

Dodajemy śmietanę, pokrojony koperek, mieszamy. Następnie dodajemy łososia, pomidorki przekrojone na pół i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 4- 6 minut.

Na koniec posypujemy jeszcze koperkiem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.