Jeśli szukacie pomysłu na danie z rybą, na Święta i nie tylko to mam dla Was przepysznego łososia z posypką z pistacji, skórki z limonki i odrobiny chilli w proszku. Łosoś jest aromatyczny, chrupiące pistacje i kołderka z pure ziemniaczanego, na której leży dopełnia smaku.
Składniki
Filet z łososia – około 500 g,
Limonka – sok i skórka starta, Świeży koperek,Garść solonych pistacji,
Sól, pieprz cytrynowy,
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy z ości. Kroimy w średnie kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Pistacje rozdrabniamy, dodajemy 1/4 łyżeczki chilli w proszku, startą skórkę z limonki i mieszamy.
Łososia dajemy do naczynia gdzie będziemy piec, dajemy na łososia pistacje, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 topni około 30-35 minut.
Podajemy z pure ziemniaczanym, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy jeszcze koperkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz