Łosoś z pistacjami w aromacie limonki


Jeśli szukacie pomysłu na danie z rybą, na Święta i nie tylko to mam dla Was przepysznego łososia z posypką z pistacji, skórki z limonki i odrobiny chilli w proszku. Łosoś jest aromatyczny, chrupiące pistacje i kołderka z pure ziemniaczanego, na której leży dopełnia smaku.

Składniki

Filet z łososia – około 500 g,Limonka – sok i skórka starta,Świeży koperek,

Garść solonych pistacji,

Sól, pieprz cytrynowy,

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy z ości. Kroimy w średnie kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Pistacje rozdrabniamy, dodajemy 1/4 łyżeczki chilli w proszku, startą skórkę z limonki i mieszamy.

Łososia dajemy do naczynia gdzie będziemy piec, dajemy na łososia pistacje, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 topni około 30-35 minut.

Podajemy z pure ziemniaczanym, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy jeszcze koperkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.