Kwiaty cukinii faszerowane serem ricotta ze szpinakiem i zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym

Doskonałe danie na letni obiad lub ciepłą kolację. Kwiaty cukinii nie tylko pięknie wyglądają ale też są smaczne. U mnie z dodatkiem sera ricotta ze szpinakiem. Zapiekłam je w aromatycznym sosie pomidorowym z oregano i tymiankiem. Z lampką białego schłodzonego wina są  idealnym, letnim daniem.

Składniki:

Kwiaty cukinii 6 sztuk,

150 g świeżego szpinaku,

Sól pieprz,

1 średnia cebula,

200 g sera ricotta,

50 g sera mozarella 

Sos pomidorowy:

Puszka pomidorów krojonych,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,

oregano i tymianek – po łyżeczce,

Sól, pieprz


Wykonanie

Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy szpinak i dusimy razem do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy ser ricotta, doprawiamy solą, pieprzem.
W naczyniu gdzie będziemy piec dajemy pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i tymianek i mieszamy. 

Następni nakładamy do środka kwiatów porcje  ricotty ze szpinakiem. 

Kwiaty cukinii z farszem układamy w naczyniu z sosem pomidorowym, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po tym czasie posypujemy kwiaty startym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Podajemy same, z ryżem lub makaronem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.