Doskonałe danie na letni obiad lub ciepłą kolację. Kwiaty cukinii nie tylko pięknie wyglądają ale też są smaczne. U mnie z dodatkiem sera ricotta ze szpinakiem. Zapiekłam je w aromatycznym sosie pomidorowym z oregano i tymiankiem. Z lampką białego schłodzonego wina są idealnym, letnim daniem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/07/95E89E96-35C1-4398-995F-296CCCC5B92A-682x1024.jpeg)
Składniki:
Kwiaty cukinii 6 sztuk,
150 g świeżego szpinaku,
Sól pieprz,
1 średnia cebula,
200 g sera ricotta,
50 g sera mozarella
Sos pomidorowy:
Puszka pomidorów krojonych,
2 ząbki czosnku,
Oliwa,
oregano i tymianek – po łyżeczce,
Sól, pieprz
Wykonanie
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy szpinak i dusimy razem do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy ser ricotta, doprawiamy solą, pieprzem.
W naczyniu gdzie będziemy piec dajemy pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i tymianek i mieszamy.
Następni nakładamy do środka kwiatów porcje ricotty ze szpinakiem.
Kwiaty cukinii z farszem układamy w naczyniu z sosem pomidorowym, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po tym czasie posypujemy kwiaty startym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Podajemy same, z ryżem lub makaronem
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/07/A274BE5A-1F55-45BC-B461-A0C92129BA89-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/07/5A1C984C-A223-40D2-B5E0-4C0932F2486E-e1625606580189-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz