Sałatka z aromatycznym, pieczonym kalafiorem i serem halloumi

Mamy już młody, świeży kalafior, dorodne sałatki w różnych wersjach więc aż prosi się o zrobienie sałatki w wiosennym wydaniu.
Po zimie tęsknię za świeżymi warzywami i jak tylko pojawiają się na straganach, kupuje wszystko co się da i wymyślam sałatki. Ostatnio mam właśnie fazę na sałatki na kolację.
Świeże sałatki, w różnych wersjach kupuje w Gospodarstwie Ludwik Majlert, kupuję też szparagi, szpinak i wymyślam, z pomocą czasami książek kucharskich, sałatki.
Ta jest doskonała bo kalafior upieczony w aromatycznych przyprawach jest znakomity, do tego grillowany ser halloumi, trochę jogurtu naturalnego, soku z limonki, owoce granatu i mamy coś przepysznego.

Składniki:

Kalafior,
2 łyżki przyprawy curry w proszku,
1 łyżka kuminu,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki chilli suszonego,
oliwa,
sól, pieprz,
Sałata,
ser halloumi,
Owoce granatu,
Jogurt naturalny gęsty,
Sok z limonki
kolendra,

Wykonanie:

Kalafior myjemy i kroimy w plastry, dość grube lub dzielimy na mniejsze kawałki.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy każdy kawałek kalafiora curry, kuminem, chilli, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.  Polewamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, 20 minut.
Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy.

Sałatę myjemy, suszymy i układamy na półmisku, dodajemy kalafior ( może być ciepły), grillowany ser, 2 łyżki jogurtu naturalnego, skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy owocami granatu, świeżą kolendrą  i doprawiamy solą , pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.