Mamy już młody, świeży kalafior, dorodne sałatki w różnych wersjach więc aż prosi się o zrobienie sałatki w wiosennym wydaniu.
Po zimie tęsknię za świeżymi warzywami i jak tylko pojawiają się na straganach, kupuje wszystko co się da i wymyślam sałatki. Ostatnio mam właśnie fazę na sałatki na kolację.
Świeże sałatki, w różnych wersjach kupuje w Gospodarstwie Ludwik Majlert, kupuję też szparagi, szpinak i wymyślam, z pomocą czasami książek kucharskich, sałatki.
Ta jest doskonała bo kalafior upieczony w aromatycznych przyprawach jest znakomity, do tego grillowany ser halloumi, trochę jogurtu naturalnego, soku z limonki, owoce granatu i mamy coś przepysznego.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/05/77B76EE9-7347-4A3F-8D01-6C75A097922B-682x1024.jpeg)
Składniki:
Kalafior,
2 łyżki przyprawy curry w proszku,
1 łyżka kuminu,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki chilli suszonego,
oliwa,
sól, pieprz,
Sałata,
ser halloumi,
Owoce granatu,
Jogurt naturalny gęsty,
Sok z limonki
kolendra,
Wykonanie:
Kalafior myjemy i kroimy w plastry, dość grube lub dzielimy na mniejsze kawałki.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy każdy kawałek kalafiora curry, kuminem, chilli, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Polewamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, 20 minut.
Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy.
Sałatę myjemy, suszymy i układamy na półmisku, dodajemy kalafior ( może być ciepły), grillowany ser, 2 łyżki jogurtu naturalnego, skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy owocami granatu, świeżą kolendrą i doprawiamy solą , pieprzem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/05/A1F77AB5-B5D3-4D5A-B422-25DED6E190BB-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/05/A6FB5998-4732-4129-A660-86900D6CCD90-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz