Krewetki ze szparagami w cytrynowym aromacie to doskonałe danie przygotowywane w jednym naczyniu – dużej patelni. Szparagi i krewetki są znakomite do takich szybkich dań bo nie trzeba ich gotować długo. Smak i aromat cytryny dodają potrawie lekkości i rześkości. Można je zjeść same, z ryżem lub makaronem ryżowym.
Składniki:
500 g krewetek królewskich
1 chili ( mała papryka ostra )
5 ząbków czosnku
Łyżka oliwy,
2 łyżki masła,
Starty kawałek imbiru – 2 cm
kieliszek białego wytrawnego wina
sól , pieprz do smaku
Sok z 1/2 i starta skórka z 1/2 cytryny,
Pęczek zielonych szparagów,
Świeża kolendra
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.
Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę chilli kroimy w paski.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe części i myjemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy czosnek, chilli, imbir , wino i chwilkę dusimy. Dodajemy na jednej połowie patelni krewetki, na drugiej szparagi, podsmażamy około 4 minut – mieszając jedno i drugie. Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, gotujemy około 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy kolendrą.
Krewetki ze szparagami w cytrynowym aromacie możemy podać same lub z ryżem lub makaronem ryżowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz