Bigos z młodej kapusty z kiełbasą choriso

Młoda kapusta to następne warzywo na które czeka się cały rok bo smak młodej kapusty jest wyjątkowy. Jest dobra do surówki, na gołąbki czy zasmażana ze śmietaną.
Ja jestem jej wielbicielką więc gości u mnie, na wiosnę w różnych wersjach. Dzisiaj bigos z dodatkiem kiełbasy choriso. Jest bardzo smaczny bo podsmażona kiełbasa dodaje wyjątkowego smaku i koloru bigosowi.
Dodatkowo dodaje do młodej kapusty młodą cebulę ze szczypiorem i świeży koperek, które o tej porze roku mają  niezwykły smak.

Składniki

2 główki młodej kapusty,

4 młode cebule, razem ze szczypiorem,

2 marchewki,

 2 łyżki masła,

Pętko kiełbasy choriso,

200 pieczarek,

 Liść  laurowy,

1/2 łyżeczki kminku,3 świeże pomidory,

1/2 pęczka koperku,

sólczarny pieprz,

Łyżka mąki pszennej,

Wykonanie

Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy na drobne paski.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki  myjemy  i kroimy w paski.

Choriso kroimy w plasterki.

Do dużego naczynia dajemy 4 łyżki oleju, cebulę, pieczarki, choriso i marchew. Dusimy je  aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, sól, liść laurowy i kminek. Podlewamy szklanką wody. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut – mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i zagotowujemy jeszcze około 3 minuty.

Na patelni rozpuszczamy masło, dajemy mąkę i podsmażamy, mieszając cały czas.
Dodajemy do masła wywar z kapusty, mieszamy i dodajemy  do bigosu. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy wszystko i zagotowujemy.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.