Krewetki w maśle na cukinii w ziołach prowansalskich

Jest to moja ulubiona potrawa, bo z krewetkami. Trochę eksperymentowałam z dodatkami do  krewetek  aż w końcu trafiam na cukinię smażoną z  oliwą i ziołami prowansalskimi.  Jest idealna do krewetek smażonych na maśle, a dodatek papryczki chilli dodaje im pikantności.

Krewetki w maśle na cukinii w ziołach prowansalskich

Składniki

½ kg świeżych krewetek

1 papryczka chilli,

2-3 ząbki czosnku,

1/3 kostki masła,

1 cukinia,

Oliwa,

Sok z 1 cytryny,

½ szklanki białego wina

1 łyżka ziół prowansalskich,

3-4 pomidorki koktajlowe,

Wykonanie

Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyścimy ze skorupek.

Cukinię myjemy i kroimy na paski średniej grubości.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinie, zioła prowansalskie, sól, pieprz i dusimy 7- 10 minut. Cukinia nie może być rozgotowana.

W międzyczasie na drugiej   patelni dajemy masło, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli i smażymy na delikatnym ogniu. Następnie dodajemy wyczyszczone krewetki, podlewamy białym winem, sokiem z cytryny i dusimy 3 minuty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.

Na talerzu   wykładamy upieczoną cukinię, na  to wykładamy uduszone krewetki z sosem,  doprawiamy ewentualnie  sokiem z cytryny.

 

Krewetki w maśle na cukinii w ziołach prowansalskich

Krewetki w maśle na cukinii w ziołach prowansalskich

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.