Pikantne krewetki w awokado

Jest to kolejne danie dla miłośników krewetek. Zrobiłam je w mojej ulubionej wersji czyli duszone z czosnkiem, papryczką chili i białym winem z dodatkiem natki pietruszki. Awokado, które ostatnio jest moim ulubionym dodatkiem do różnych dań lub po prostu do smarowania chleba, nadziałam krewetkami.

Awokado kroimy na łódeczki, wyjmujemy pestkę a łyżeczką trochę zielonego miąższu. Resztę miąższu zostawiamy bo jak włożymy nadzienie z aromatycznych krewetek z równie aromatycznym sosom maślano-winnym, to miąższ w połączeniu z nadzieniem smakuje wybornie.  Można do tego podać bagietkę ale ja zjadłam samo. Było pysznie.

awokado_krewetki-023

Składniki:

250g krewetek królewskich

1 chili ( mała papryka ostra )

4 ząbki czosnku

Łyżka  oliwy,

2 łyżki masła

kieliszek białego wytrawnego wina

sól , pieprz do smaku,

natka pietruszki,

1 cytryna,

2 awokado

Wykonanie:

Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyścimy  ze skorupek.

Chili rozcinamy , czyścimy z nasionek (są diabelnie ostre) i kroimy w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z  czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Awokado przekrawamy na dwie części, wyjmujemy dużą pestkę i łyżeczką wyjmujemy trochę miąższu ( dodajemy go do krewetek) – trochę zostawiamy.

Na  półmisek wykładamy łódeczki z awokado, do łódeczek dajemy uduszone krewetki z sosem i zajadamy.

 awokado_krewetki-007 awokado_krewetki-016

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.