Paella z kurczakiem, krewetkami i warzywami

Paella to danie kuchni hiszpańskiej, lubiane i chętnie przygotowywane w domach i knajpkach . Pochodzi  z Walencji i występuje w różnych odmianach. Oparte jest głównie na ryżu z dodatkiem szafranu i podsmażane w metalowej patelni.

Mój syn po pobycie w Hiszpanii przyjechał zauroczony paellą  z owocami morza i kurczakiem, chociaż wcześniej nie lubił krewetek i innych owoców morza.

Powiedział, że paella zawsze kojarzyć mu się będzie z pobytem w Hiszpanii bo we wszystkich knajpkach podawano to  bardzo często na obiad.

Ja dodatkowo dodałam jeszcze do mojej paelli kiełbasę chorizo, która dała potrawie fajnego smaku ( pikanterii  i wędzonej papryki).

Pyszne, bardzo syte i w sumie proste do wykonania danie. Z tych składników przygotowałam porcję dla 5 osób ( z dokładką).

Jak zaczynaliśmy jeść paellę to wydawała się takim zwykłym daniem z ryżu, warzyw, kurczaka … ale z każdym kęsem smakowała nam  coraz bardziej. Na koniec prawie każdy chciał dokładkę bo było to bardzo wciągające.

 paela-017 paela-025

Składniki:

1 duża pierś kurczaka – około 500 g,

10 dużych krewetek

1 kawałek  kiełbasy chorizo,

1 litr bulionu warzywnego,

1 cukinia,

2 papryki,

2-3 ząbki czosnku,

2  duże pomidory,

Oliwa,

½ łyżeczki papryki w proszku-  wędzonej,

1/3 szklanki białego wina,

4-5 łyżek sosu pomidorowego,

2 papryczki chilli,

240 g Ryż jak do risotto,

Wykonanie

Przygotowujemy bulion warzywny wraz ze szczyptą szafranu.

Pierś z kurczaka czyścimy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Warzywa – cukinię, paprykę myjemy i kroimy również w kostkę. Papryczki chilli czyścimy z pestek i kroimy na paseczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.  Czosnek kroimy w małe plasterki.

Krewetki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 2 minuty. Podgotowane odcedzamy i czyścimy ze skorupek.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i obsmażamy go około 7 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa  ( paprykę, cukinię, papryczkę chilli, pomidory), pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo  i podsmażamy wszystko około 8-10 minut – mieszając często.

Następnie dodajemy paprykę w proszku, wino, sól do smaku i chwilkę dusimy aż wino wyparuje ( około 2 minut) . Dodajemy sos pomidorowy, ryż i  mieszając smażymy wszystko około 4 minut.

Bulion wlewamy na patelnię, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki,  wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 6 minut  pod przykryciem.  Po tym czasie wyłączmy ogień i trzymamy danie pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.

Na koniec posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki  wymieszaną z łyżką oliwy i podajemy.

 paela-013 paela-022

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Wrzesień 10
    Odpowiedz

    Ze mną było podobnie, po pobycie w Hiszpanii również przyjechałem zauroczony tym daniem i zawsze, gdy je tylko przyrządzam wspominam ten wspaniały okres w swoim życiu. Zaś Twoja paella wygląda znakomicie – taka radosna, słoneczna i pewnie równie pyszna! 🙂

    • Brenia
      Wrzesień 11
      Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Koniecznie trzeba zrobić !! Pozdrawiam 🙂

  2. edi
    Wrzesień 30
    Odpowiedz

    jesli chodzi o całe danie to super ale składniki to trzebabyło napisac ze szafran potrzebny a w składzikach nie jest wymieniony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.