Paella to danie kuchni hiszpańskiej, lubiane i chętnie przygotowywane w domach i knajpkach . Pochodzi z Walencji i występuje w różnych odmianach. Oparte jest głównie na ryżu z dodatkiem szafranu i podsmażane w metalowej patelni.
Mój syn po pobycie w Hiszpanii przyjechał zauroczony paellą z owocami morza i kurczakiem, chociaż wcześniej nie lubił krewetek i innych owoców morza.
Powiedział, że paella zawsze kojarzyć mu się będzie z pobytem w Hiszpanii bo we wszystkich knajpkach podawano to bardzo często na obiad.
Ja dodatkowo dodałam jeszcze do mojej paelli kiełbasę chorizo, która dała potrawie fajnego smaku ( pikanterii i wędzonej papryki).
Pyszne, bardzo syte i w sumie proste do wykonania danie. Z tych składników przygotowałam porcję dla 5 osób ( z dokładką).
Jak zaczynaliśmy jeść paellę to wydawała się takim zwykłym daniem z ryżu, warzyw, kurczaka … ale z każdym kęsem smakowała nam coraz bardziej. Na koniec prawie każdy chciał dokładkę bo było to bardzo wciągające.
Składniki:
1 duża pierś kurczaka – około 500 g,
10 dużych krewetek
1 kawałek kiełbasy chorizo,
1 litr bulionu warzywnego,
1 cukinia,
2 papryki,
2-3 ząbki czosnku,
2 duże pomidory,
Oliwa,
½ łyżeczki papryki w proszku- wędzonej,
1/3 szklanki białego wina,
4-5 łyżek sosu pomidorowego,
2 papryczki chilli,
240 g Ryż jak do risotto,
Wykonanie
Przygotowujemy bulion warzywny wraz ze szczyptą szafranu.
Pierś z kurczaka czyścimy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Warzywa – cukinię, paprykę myjemy i kroimy również w kostkę. Papryczki chilli czyścimy z pestek i kroimy na paseczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w małe plasterki.
Krewetki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 2 minuty. Podgotowane odcedzamy i czyścimy ze skorupek.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i obsmażamy go około 7 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa ( paprykę, cukinię, papryczkę chilli, pomidory), pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo i podsmażamy wszystko około 8-10 minut – mieszając często.
Następnie dodajemy paprykę w proszku, wino, sól do smaku i chwilkę dusimy aż wino wyparuje ( około 2 minut) . Dodajemy sos pomidorowy, ryż i mieszając smażymy wszystko około 4 minut.
Bulion wlewamy na patelnię, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 6 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączmy ogień i trzymamy danie pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.
Na koniec posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki wymieszaną z łyżką oliwy i podajemy.
Ze mną było podobnie, po pobycie w Hiszpanii również przyjechałem zauroczony tym daniem i zawsze, gdy je tylko przyrządzam wspominam ten wspaniały okres w swoim życiu. Zaś Twoja paella wygląda znakomicie – taka radosna, słoneczna i pewnie równie pyszna! 🙂
cudowna, kolorowa paella 🙂 aż chce się jeść!
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Koniecznie trzeba zrobić !! Pozdrawiam 🙂
jesli chodzi o całe danie to super ale składniki to trzebabyło napisac ze szafran potrzebny a w składzikach nie jest wymieniony