Risotto to znakomite danie z ryżu, można dodawać różne smaki, dodatki i smakuje znakomicie.
Kupuje specjalny ryż do risotto bo lubię go mieć pod ręką gdyby przyszła ochota na coś w stylu risotto. Mam go jako jeden z obowiązkowych składników w domu.
Dzisiaj risotto wyjątkowo pyszne, aromatyczne z dodatkiem krewetek.
Imbir, czosnek, kolendra i sok z limonki to doskonałe połączenie.
Składniki
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,
2-3 ząbki czosnku,
Bulion warzywny lub woda– około 1 litra,
3 łyżki masła,
Kawałek imbiru- 3 cm,
Świeża kolendra,
Starty ser parmezan,
½ kieliszka białego wina,
40 dag krewetek królewskich,
sól , pieprz do smaku
sok z 1 limonki,
Wykonanie
Krewetki czyścimy ze skorupek i myjemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz. Dusimy minutę (czym dłużej smażymy to będą twardsze).
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony drobno czosnek, starty imbir i dusimy na małym ogniu około minuty. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.
Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente.
Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem i mieszamy.
Posypujemy świeżą kolendrą i dajemy ewentualnie plasterki chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz